Artículos - Salidas y viajes

REDESCOBRINT LA COMARCA: SERINYÀ

REDESCOBRINT LA COMARCA: SERINYÀ

L'Agenda
núm.79, febrer 2019, pp.78-79.

Pou de glaç del mas Pou o de ca l'Illa
UTM (ETR S89): 478401, 4669294
És un pou de glaç de notables dimensions amb dipòsit circular i coberta de volta semiesfèrica de pedra. La seva tècnica constructiva és a partir de còdols lligats amb argamassa o morter de calç. Està revestit de pedra i una finestra espaiosa, emmarcada en pedra, era el punt per on introduïen el gel. A la porta hi havia una llinda que deia «Mateu Illa me fecit 1685».
A tocar del pou, en direcció al riu Serinyadell, es pot veure encara la pared que protegia les basses on es glaçava l'aigua.

Les Coves de Serinyà
UTM (ETR S89): 479181.93, 4667903.14 // 478720.1, 4669039.4
El parc de les Coves: Aquest indret, format per diversos abrics o coves oberts en un talús de roca travertínica, fou utilitzat al llarg del paleolític com a refugi per animals, per l'home de Neandertal i per l'home modern, i durant el neolític com a lloc d'enterrament. Actualment constitueix el millor jaciment de l'Europa occidental per conèixer el pas de l'home de Neandertal a l'home modern.
Formen part del conjunt, la cova de l'Arbreda, Mollet I i la cova del Reclau Viver, obertes al públic i unes altres com Mollet II, Mollet III, Cova d'en Pau, Arbreda II i Cau del Roure.
La Bora Gran d'en Carreras. A la zona coneguda com la Margeneda, a l'altre extrem del poble de Serinyà, es troba aquesta altra cova prehistòrica del final del paleolític superior, que va ser utilitzada com a lloc d’acampada per a grups de caçadors de l’època magdaleniana.

Ermita de Sant Miquel Sesvinyes
UTM (ETR S89): 477948.4, 4667602.2
Documentada l'any 1282, tot i que possiblement el seu origen es remunta als segles X-XI.
És una petita construcció d'una nau coberta amb volta apuntada, capçada a llevant per un absis semicircular que té una petita finestra de doble esqueixada en el centre. La porta d'arc de mig punt format per grans dovelles de travertí d'Espolla, és situada a la façana de ponent. Té un campanar d'espadanya d'una sola obertura amb un teulat a dos aigües i una finestra, situada sobre la porta, que és de fusta i conserva un forrellat amb forma de cap de dragó.

Bookmark and Share