Artículos - Salidas y viajes

REDESCOBRINT LA COMARCA: PALOL DE REVARDIT

REDESCOBRINT LA COMARCA: PALOL DE REVARDIT

L'Agenda
núm.81, abril 2019, pp.80-81.

Pou de glaç de Marmanya
UTM: 484464, 4657299
De planta circular, té 10.10 metres de fondària, 8.35 metres de diàmetre i conserva la coberta de volta semiesfèrica. Les seves dues portes laterals estan tapiades, però en una d’elles encara es poden veure les restes dels brancals, dos carreus de pedra de Girona amb un ressalt.
La pedra utilitzada en la construcció és la sorrenca local, de formes més aviat arrodonides, lligades amb abundant morter de calç i col·locades de forma radial.
Va ser utilitzat fins a principis del segle XX i el gel era aconseguit en unes basses de la riera del Marmanya, on s’hi serraven els blocs.

Castell de Palol de Revardit
UTM: 483136, 4667536
Els orígens d'aquest castell es remunten ja a l’any 1075 quan hi morí el bisbe Bernat de Carcassona, fill de Cornellà del Terri, que es trobava de viatge per aquestes terres. També hi ha constància que a la primera meitat del segle XIV Guillem de Palol ja dominava aquest castell.
Actualment, d'aquest castell, en resten llenços de muralla i fragments de l'edifici principal, destacant la torre gòtica, quadrada, de considerable amplada i alçada que sobresurt davant mateix de l’església de Sant Miquel. Més separada hi ha una antiga torre circular que formava part d’aquest recinte.

Dolmen del Turó de Sant Dalmau
UTM: 480951, 4656185
Conegut també com a Dolmen de la Mota, es calcula que té una antiguitat d'entre 4700 i 3800 anys i va ser descobert l'any 1974. Es tracta d'un sepulcre de 4m aproximadament construït sobre la roca natural. Les excavacions al turó van permetre recuperar restes d'aixovars i dels difunts que hi van ser enterrats fent evident la hipòtesi de que fa mil·lennis algú havia mort en aquest punt i li havien erigit un monument rocós en el seu homenatge.
Avui dia, les peces recuperades es conserven al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles

Bookmark and Share