Artículos - Salidas y viajes

REDESCOBRINT LA COMARCA: CRESPIÀ

REDESCOBRINT LA COMARCA: CRESPIÀ

L'agenda
núm.75, octubre 2018. pp.84-85

Roca Barcelona
UTM (ETR S89): 486161, 4671972
Just a límit de la comarca, fent frontera entre els municipis de Crespià i el de Cabanelles, a l'Alt Empordà, es troba a riera de Turbany, un petit afluent del riu Fluvià, en la que s'aixeca un impressionant penya-segat de prop de 25 metres d'alçada, que rep el nom de Roca Barcelona, al peu del qual brolla la Font de Roca. És un indret molt desconegut cobert de falgueres, molses i la vegetació típica d’indrets amb degotalls d’aigua.

Sant Miquel de Roca
UTM (ETR S89): 481989.2, 4670242.8
Dins d'una bauma penjada en una cinglera vora el Fluvià es troba aquesta ermita troglodita del segle XIV. Consta de dues naus perpendiculars, separades per un arc apuntat. La coberta és de volta de canó apuntada, recolzada en la mateixa pedra conglomerada. En la volta es poden veure marques de canyís. a l'interior també es pot veure una cisterna que recollia l'aigua de pluja a travès d'unes canonades. Des d'aquest santuari es pot veure, a l'altra banda del riu Fluvià, la central de Martís.
Prop seu es troben les ruïnes de la que va ser l'ermita romànica de Sant Bartomeu del Portell o del Basset, una església que estava formada per una nau, amb dues capelles laterals i absis semicircular.

Pou de glaç de Trasdebosc
UTM (ETR S89): 485432, 4670212
Un dels pocs vestigis a la comarca de la que va ser la protohistòria de la indústria del fred, és aquest pou de glaç construït entre els segle XVII i XVIII que es troba a tocar de les runes de can Manosa. De forma circular, amb un diàmetre de 6,90 metres i amb una alçada d'uns 7 metres, manté les parets laterals d’entre un i dos metres però la coberta ha desaparegut. Aquest pou, que també és conegut amb el nom de pou de glaç de Can Manosa i pou del Noguer, està dins del terme de Crespià, però els terrenys han estat sempre propietat de la família del Pozo, del mas La Torre, al veïnat de Caselles de Vilert.

Bookmark and Share