Artículos - Historia local

RECS I RIUS ALS CARRERS DE BANYOLES

RECS I RIUS ALS CARRERS DE BANYOLES

Revista de Banyoles
núm.920, juny 2010

Que Banyoles es una ciutat d'aigua no ho podem negar, doncs a banda de l'estany, que n'és el nostre tret diferencial, hi ha aquests braços que en forma de recs en surten d'ell i porten l'aigua pels carrers de la ciutat. I d'aquests carrers, en concret quatre, estan dedicats a alguns dels recs i rius que conformen el nostre paisatge.

Passatge del Matamors: Es un petit carreró situat al sud de la ciutat, quasi amb el límit amb el terme de Camós. L'actual nom fou aprovat en el ple municipal del dia 21 d'abril de 1965, i abans formava part de l'anomenat Grup del Pla de l'Ametller.
El nom fa referència a la riera del Matamors, que desprès de néixer a la serra de Pujarnol i travessar el municipi de Camós, vessa les seves aigües al marge esquerra del riu Terri, just al davant de Borgonyà del Terri.

Passatge del Rec de Guèmol: Aquest passatge va paral·lel al rec del mateix nom, des del seu naixement a l'estany fins al carrer de Mossèn jacint Verdaguer, i possiblement també rep aquest nom el camí que surt de la confluència dels carrer Mossèn Baldiri Reixac i Divina Pastora en direcció al Passeig de la Indústria.
El fet d'anar associat aquest passatge a aquest rec - el darrer construït dels cinc que travessen la ciutat de Banyoles i que estava destinat a feines agrícoles - fa que el seu nom ja surti esmentat des de fa molts anys.

Passatge del Rec Major: és aquest un carrer de factura recent ja que fins el darrer quart del segle passat aquest tram l'ocupava el rec que actualment passa per sota. El 30 de gener de 1974 se li va donar el nom de carrer, però el 25 d'abril de 1985 va ser redenominat com a passatge.
El rec Major, que fins l'any 1263 era conegut com a rec de Guèmol - separava la parròquia de Sant Esteve de Banyoles de la de Sant Pere de Guèmol - fou conegut més tard com a rec de les Forques, ja que estava prop del camp de les Forques, on el monestir de Banyoles hi tenia les forques per impartir la justícia. Finalment el 1577 ja se'l coneixia com a rec Major, ja que de fet és el més gran i el que porta més aigua.

Carrer del Terri, al sud-sest de la ciutat, a la zona del veïnat del Mas Riera, al barri de Canemeres, prop del terme de Mata, trobem aquest carrer que va rebre el seu nom en el ple municipal del dia 17 de juny de 1960, tot i que ja es troben referències documentals d'aquest nom des de l'any 1887.
La unió de les quatre sèquies septentrionals de l'estany donen origen, a la zona del Mas Usall, a aquest riu que desprès de travessar el pla de Banyoles, i rebre diferents aportacions dins el terme municipal de Cornellà del Terri - la riera Matamors, a Borgonyà; la riera de Garrumbert prop de Cornellà; el Revardit, a Sords; i les rieres de Marimanya i de Riudellots, un cop passat Sant Andreu del Terri - aboca les seves aigües, dins del terme de Medinyà, al marge esquerra del riu Ter.

Fins fa poc anys, hi havia un cinquè carrer, el del Rec dels Xucladors, que passava tot just a tocar del rec d'aquest nom, però va estar rebatejat i actualment porta el nom de Josep Oliveras i Mitjà, en record d'un banyolí que va destacar per la seva caritat cristiana en pro dels malalts i famílies necessitades, i sobretot en la seva obra d'ajuda a l'Asil de Vells Desamparats.
El rec del Xucladors es va construir cap el 1823, a iniciativa d'alguns particulars - J. Colomer i Plana, Manuel Ventura Vila i Agustí Masmitjà i Serratosa - que el necessitaven per a les seves indústries.

Bookmark and Share