Artículos - Historia local

LES INCÓGNITES DEL CARRER DEL BORN

LES INCÓGNITES DEL CARRER DEL BORN

Revista de Banyoles
núm.895, maig de 2008, pg.40

És curiós que un carrer tan curt com és el carrer del Born, tingui al seu voltant tantes incògnites: d'on ve el seu nom?, on era la plaça dels Porcs?, on es trobava el convent i l'església dels servites?, el camí que el travessava anava des de la Plaça fins a la muralla?. Evidentment, que tants interrogants al voltant d'un carrer han de venir lligats a la pròpia antiguitat del mateix i és que aquest carrer ja el trobem documentat al segle XIV, concretament l'any 1389, on ja es parla del carrer del "Baorn" i dos segles més tard, en una relació de censos del què percebia el Monestir, feta l'any 1581, es parla d'un propietari que vivia al Carrer Vell del Born.

Però he parlat de diversos interrogants: el primer d'ells és d'on ve el seu nom. Segons en Josep Grabuleda, en el seu treball Els carrers de Banyoles, la paraula born, vol dir lloc clos, però a la vegada també plaça o carrer ample. De fet, a l'edat mitjana, el born, era la plaça on tenien lloc els torneigs, tot i que no crec que sigui el nostre cas i és per això que em quedaria amb la primera definició de lloc clos, ja que de fet no deixava de ser un carrer força tancat i que no duia enlloc, o millor dit sí que duia, ja que anava d'una banda de la plaça Major a l'altra. Si veníem de la banda de la plaça que avui porta al carrer d'Àngel Guimerà, en arribar a l'alçada de can Masó (on hi ha la capella "penjada" de la M.D. del Carme) s'havia de trencar a la dreta, ja que la paret de l'horta dels Manresa bloquejava el pas, i agafar el carrer de Born, el qual et tornava a dur a la plaça però per la banda que dóna als Turers (al carrer de l'Abeurador).

Encara que de fet, podria ser que l'afirmació de que no duia enlloc fos errònia, doncs a mig carrer s'hi trobava una cruïlla de carrers o millor dit de corriols: d'una banda hi havia un carreró, que tenia 1,40 metres d'amplada, que menava a la plaça Major, tot just al costat d'on es trobava l'Hotel Mundial (que de fet hi tenia fins i tot un lavabo), i anava a sortir on hi havia la bústia de correus de la Plaça, i que va estar obert fins l'any 1964 (tot i que des de feia uns anys s'havia cobert, de manera que la part que donava a la Plaça hi havia un petit quarto d'uns 6 metres quadrats que servia de "cuartel de la guardia municipal nocturna", i la part del darrere, la que donava al carrer del Born, servia de magatzem i a mes a mes hi havia el lavabo abans esmentat ) i d'altra banda, un cop travessat el carrer del Born i una mica més cap a l'actual carrer d'Angel Guimerà hi havia un corriol, del que encara es pot intuir l'amplada ja que coincideix amb l'actual entrada d'un restaurant, que continuava en direcció a la muralla, que en aquella època passava paral·lela a l'actual Avinguda dels Països Catalans.

Però també és en aquest carrer on hi havia una plaça, l'anomenada plaça dels Porcs, documentada l'any 1581 en el mateix cens que el carrer del Born i que sembla ser que deu el seu nom a que antigament s'hi celebrava el mercat d'aquests animals (el segle XVIII surt esmentat com a carrer dels Porcs). Però on estava és el que no sabem. En aquesta plaça o carrer, diguem-li com vulguem, els servites hi varen tenir un convent amb església inclosa, del que foren expulsats pels frares del monestir el 7 de febrer de l'any 1674. L'Antoni Maria Rigau en el seu article "Banyoles a pas de processó" fa referència a aquesta Plaça i al convent, i es decanta per situar aquesta congregació en la casa " ... que avui ocupa la botiga d'en Jaume Duran (entrada pel carrer d'Álvarez i sortida pel Born) en la que enmig de bosses d'espart, i productes artesans podeu veure-hi restes de capitells, força ben conservats...".

Tot i que, per fer-nos una idea d'on es trobava, ens podem guiar per les paraules de mossèn Constans, quan parla de l'Expansió urbana de Banyoles, on fent referència a aquesta plaça la situa "... entre les voltes de la Plaça de la cara de tramuntana de la part més alta, i les primeres cases del carrer del Born ..." O sigui que seria on avui en dia el rec fa una platgeta on la mainada juga a caçar-hi crancs.

Bookmark and Share