Artículos - Historia local

ELS PRIMERS VEHICLES BANYOLINS

ELS PRIMERS VEHICLES BANYOLINS

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núm.142, juliol 2017, p.21.

El que avui en dia en diríem trànsit va començar quan els carrers de les ciutats, entre ells Banyoles, es varen començar a emplenar amb tot un reguitzell de varietats de vehicles tirats per animals, ja fossin bous, cavalls o ases. Així, es podia veure d'una banda a la gent de pagès amb carros adaptats a les diferents necessitats, i d'altra a les famílies benestants amb els seus carruatges, com els cabrioles i les tartanes, normalment coberts amb capota. I per sobre de tots ells, els grans carruatges de quatre rodes, les diligències, tirades per quatre o cinc cavalls i amb cabuda per una vintena de persones, que feien la ruta entre Banyoles i Girona, i entre Banyoles i Olot, amb un canvi de cavalls a Argelaguer.

Arribats al segle XX, en mig de tots ells comencen a obrir-se pas els primers vehicles de motor, amb rodes massisses i estructura de fusta folrada de xapa de ferro, el quals a poc a poc aniran desplaçant als anteriors.

El 1920, en lloc de les velles diligències, Banyoles veu desfilar pels seus carrers el primers òmnibus amb motor elèctric, propietat de la recent fundada empresa de transports TEISA. I dins de la mateixa dècada el que durant anys seria la seva competència, el ferrocarril, feia arribar el mes d'agost de 1926 i davant d'una gran expectació, la primera locomotora a vapor, a la que li seguiria el dijous 16 de març de 1928, el dia en que es va inaugurar oficialment l'estació de tren banyolina, el primer tren de viatgers, compost per dos automotors Krupp M-2.

I ja que parlem de serveis de viatgers, també seria a finals d'aquesta dècada dels anys vint quan començarien a circular els primers taxis, un servei que no s'estarien d'incloure els hotels en la seva informació, com l'Hotel Flora que l'any 1933 oferia «Taxis per a excursions».

Tot i amb això encara tindrien que passar ben bé una vintena d'anys, per tal de que els particulars envaïssin els carrers de la ciutat amb el seus cotxes i això seria amb l'arribada del 600, doncs fins llavors eren ben pocs els cotxes particulars que hi havia censats. L'any 1950 Banyoles comptava amb 16 cotxes particulars, i no parlem dels pobles de la comarca, doncs a Sant Miquel el 1961 hi havien censats 50 vehicles, però d'ells 43 eren motos.

Per no tenir vehicles motoritzats, no en tenien ni l'ajuntament. I no serà fins l'any 1963 que es modernitzarà tal i com podem llegir a la revista Horizontes: «por fin nuestro Ayuntamiento dispone de un potente tractor para los trabajos de la brigada de obras y demás necesidades. El servicio de extinción de incendios también será mas eficaz con esta nueva máquina de múltiples aplicaciones». I de fet era la versatilitat de poder enganxar darrera seu qualsevol estri amb rodes, fins i tot el carro per la recollida de les escombraries: «[...] hem vist córrer a moltes dones darrera del tractor del Municipi. La campana que anuncia el pas del tractor amb el remolc de les escombraries, fa que les mestresses de les cases surtin esverades amb les galledes dels desperdicis... el que disfruta de debò es el conductor del tractor, contemplant tantes corregudes». Fins llavors hi havia un tombarell tirat per un cavall i desprès un carro amb tapes metàl·liques, que tant servia per portar la carn de l'escorxador, de servei de pompes fúnebres, de cilindre aplanador per les obres i evidentment per recollir les escombraries.

La primera ambulància es va beneir a la plaça Major, l'any 1968, mentre que el primer vehicle motoritzat que va tenir el cos de bombers va arribar el 26 d’abril de 1972, quan la Diputació va donar un vehicle tot terreny, marca Land Rover, anomenat “autobomba vehiculo ligero todo terreno”, amb una capacitat per 500 litres d'aigua.

Però no tots els vehicles amb motor varen substituir als tirats per animals, ja que es dona el cas que el primer vehicle de la policia ja va ser un vehicle amb motor, però no el varen tenir fins que no varen desaparèixer els serenos, i això va ser a mitjans dels anys 70 del passat segle XX.

Bookmark and Share