Artículos - Historia local

EL CARRER DE LA CANAL: UN CARRER AMB TRADICIÓ PEDAGÓGICA

EL CARRER DE LA CANAL: UN CARRER AMB TRADICIÓ PEDAGÓGICA

Revista de Banyoles
núm.888, maig-juny 2007

Si busquem a Banyoles el carrer que més escoles ha tingut per metre lineal, de bon segur que el primer en la llista seria el carrer de la Canal.

Semla que aquest carrer deu el seu nom al fet de que hi passava un canal o rec de la Canal que servia per regar les Hortes del Frares. Va començar a estructurar-se a partir del 1774 quan els Servites van donar una part de l'horta que tenien, per edificar-hi unes cases i formar un carrer que, paral·lel al camí que resseguia el mur, va ser anomenat carrer de la Muralla. El 1822, ja amb un traçat ben definit, va rebre el nom de Carrer de la Canal. El passat segle, entre els anys 1932 i 1939, s'anomenava Pi i Maragall in memoriam del qui va ser president de la Primera República.

L'any 1924, l'escultor Joan Carrera, va inaugurar una escola al número 11 del carrer, l'Academia Carrera, que es va dedicar a "l'ensenyança de dibuix artístic, lineal i perspectiva amb tota la seva extensió".

El 1934 obria les seves portes l'escola Sol Ixent de la mà de Magdalena Aulina i les Operaries de la seva obra,. Aquest centre tenia més un caire d'escola de formació professional que d'ensenyament primari, tot i que estava adreçat a la mainada. Va acabar la seva efímera carrera l'any 1936.

El 1939 començava un nou projecte d'escola. Aquesta vegada de dues aules de pàrvuls al primer pis del número 27, on hi havia la secció femenina de la "FET y de la JONS" instal·lada a la planta baixa. De fet era una extensió de la pròpia escola de la Vila, però aquesta solució no resolgué la manca d'espai que hi havia i, aleshores es va decidir fer servir l'antic edifici dels "Hermanos."

I per últim, l'any 1942, sota la direcció d'en Josep Brugulat, s'inaugurava l'Acadèmia Abat Bonito. Una escola que en els seus anys de funcionament va impartir classes d'educació primària i secundària, comerç, peritatge mercantil, idiomes, música, dansa i ballet. A causa de la gran demanda d'alumnat es van allotjar les nenes en un pis que hi havia al davant, a tocar dels Catòlics, a l'alçada de l'actual número 22, sota la direcció de la senyoreta Maria. L'any 1973 i degut en gran part a la manca d'espai i a al poc suport municipal va tancar les seves portes

Bookmark and Share