Artículos - Historia local

80 ANYS D'UNES ELECCIONS PLEBISCITÀRIES

80 ANYS D

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núm.112, gener 2015, p.19.

Ara que ens passem el dia parlant d'eleccions, em ve al cap l'enrenou que fa anys es va viure a Banyoles i que va acabar amb el que ha passat a la història com «La votació dels porcs».

L'any 1581, el mercat dels porcs es celebrava a la plaça dels Porcs, una plaça situada al final del carrer del Born. Un parell de centúries més tard, aquest mercat es va traslladar a l'actual plaça dels Turers, on ja hi era l'any 1775. I així va seguir, fins que als anys vint del passat segle, es va començar a plantejar la possibilitat d'ubicar-l'ho en un altre indret, tota vegada que aquest lloc començava a ser un problema per que la carretera hi passava pel mig. Fou així com poc a poc varen sorgir dues possibles candidatures: la plaça del Monestir i la plaça de les Rodes.

Al poc, els veïns de Turers i Rodes presentaren al·legacions dient que si es tenia que traslladar es fes a les Rodes. El 30 de novembre de 1926 una nova instància, aquest cop per «uns quants veïns dels barris baixos de la ciutat» demana «la distribució del mercat entre el diferents barris». Però el 16 de desembre «sin requerir la venia y aprobación del Pleno del Ayuntamiento», la «Comisión Permanente» decideix traslladar el «mercado de cerda» a la plaça del Monestir, adduint que era un bon nus de comunicacions, proveït d'un bon arbrat i amb aigua abundant per la neteja, a més de ser un punt apartat dels llocs més visitats pels estiuejants, cosa que no passava amb les Rodes que era punt obligat de pas per les persones que anaven a l'estany i que a més, aquesta ja estava ocupada per el «ganado mular y bovino».

Però en plena Dictadura de Primo de Rivera, encara que no tothom va estar-hi d'acord, poca cosa es podia fer. Però tant bon punt aquest règim desaparegué, el veïns del barri dels Turers, el 23 d'abril de 1930, enviaren una nova carta a l'Ajuntament queixant-se d'aquella decisió i explicant tot el que havia comportat aquell trasllat a un lloc desèrtic ple d'incomoditats: disminució de gent, pèrdua en el comerç de la ciutat doncs estava allunyat del centre comercial i fins i tot recorda que a nivell municipal s'ha passat de recaptar 2.500 ptes. anuals a recaptar-ne 1.500.

Les cartes seguien, i l'alcalde de Banyoles va demanar a diferents Ajuntaments la seva opinió. Així mentre Esponellà i Fontcoberta recolzen la plaça del Monestir, Camós, Crespià, Mieres, Palol, Porqueres i Sant Andreu del Terri es decanten per les Rodes, mentre que Cornellà, Sant Miquel de Campmajor, Serinyà i Vilademuls diuen que no es competència seva.

Finalment el 15 de setembre de 1931, l'alcalde Jacint Masgrau es pronuncia dient que creu que la millor solució és que al llarg de dos mesos es facin dos mercats, un a cada plaça, i cadascú vagi on vulgui. Passat aquest temps, depenent de l'afluència a una o altra plaça aleshores es decidirà el lloc definitiu. Però no va arribar a posar-ho en pràctica ja que el 2 d'octubre va derogar la llei i va traslladar de nou el mercat als Turers, mentre s'estudiava la possibilitat de fer un plebiscit.

Mentre, ambdós bàndols segueixen enviant cartes: al governador, a la Junta Provincial de Foment Pecuari,... i és en aquest punt que el governador, desprès d'haver demanat a les inspeccions provincials de sanitat i veterinària que l'informessin sobre quines eren les condicions higièniques més adients, demana a l'alcalde que ajorni el plebiscit per veure de trobar una solució.

Finalment el 22 de maig de 1932 es va dur a terme el «Plebiscit per a determinar l'emplaçament definitiu del mercat de porcs». Dels 1.660 electors, varen votar 759, dels quals 496 varen emplenar la papereta que deia «A quina plaça voleu el mercat de porcs? A la de ...», amb el nom del Monestir, mentre que tant sols 3 ho varen fer amb el de les Rodes (la resta foren vots nuls o en blanc).

Davant del resultat, tot i les queixes d'una part que deien que no hi havia el mínim previst en la Llei Municipal, l'Ajuntament decidí traslladar el mercat a la plaça del Monestir, però el 13 d'agost de 1932 la «Junta Provincial de Foment Pecuari» de Girona acordà que el mercat de porcs s'havia de celebrar a la Plaça de les Rodes i així ho va comunicar a l'Ajuntament de Banyoles, el qual va considerar que nomes era un informe i no en va fer cas, però el dia 2 de setembre, qui té la darrera paraula és el governador que atenent-se al dictamen de la Junta ordena que es traslladi a la plaça de les Rodes. I així es va tenir que fer.

Bookmark and Share