Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... L'ORIENTACIÓ SUBAQUÀTICA

COM VA COMENÇAR ...  L

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.266, febrer 2022, p.50.

Tot i que no ser un esport que s'hagi practicat a Banyoles, el que sí que es cert és que l'estany ha acollit moltes proves del seu calendari esportiu, i no tant sols competicions estatals, sinó també europees i mundials.

La primera d'elles es va dur a terme el setembre de 1974 i corresponia als VII Campeonatos de España de orientación subacuática. Organitzada per la Federació Catalana de Activitats Subaquàtiques (FECDAS), a aquesta prova (consistent en la localització de determinat objecte sota l'aigua), hi varen concórrer un total de 30 submarinistes, que representaven a 10 federacions regionals. Sembla ser que les proves foren un èxit ja que en acabar les mateixes la federació espanyola va acordar «designar el Lago de Bañolas como banco de pruebas para los escafandristas españoles con vistas a las próximas competiciones europeas».

El mes de març de l'any següent, de nou es va realitzar una competició d'orientació, aquest cop organitzada per la Unió Subaquàtica Sabadell (UNISUB) la qual va ser la responsable d'organitzar el XIV Trofeo Laurel de Oro, II Internacional. Puntuable per la Copa d'Europa, va representar un gran maldecap per l'organització, doncs el nombre d'inscripcions, que varen sobrepassar la vuitantena, va desbordar totes les previsions. I un any desprès va acollir el XV Trofeo Laurel de Oro.

De nou l'estany de Banyoles, com passava amb l'esquí nàutic i el rem, era portada dels diaris amb frases com la pronunciada el 1979 pel president de l'entitat sabadellenca: «[...] el lago de Banyoles es un lugar idóneo para la celebración de este tipo de pruebas. La masiva representación extranjera que acude anualmente a esta prueba queda gratamente impresionada por las condiciones que reúne el lago banyolense». L'any 1978 en motiu de la disputa del XVII Trofeo Laurel de Oro, V Internacional, al costat de UNISUB, per primer cop hi surt associat el nom del Club Natació Banyoles. Aquest mateix any, el mes d'octubre, organitzat pel Centre de Recuperació i Investigacions Submarines (CRIS), es celebrarà el Trofeo Virgen del Pilar i Trofeu de la Generalitat, i una setmana més tard, UNISUB organitzarà el I Trofeu Tardor.

El anys següents se seguiran disputant noves proves puntuables pel Campionat d'Europa, alternant-se amb altres tipus de competicions, com la Copa d'Espanya i algunes puntuables pel Campionat de Catalunya, però a l'estany li faltava afegir una prova del calendari mundial, i aquesta es va disputar el mes de maig l'any 1995. Va ser la 1ª Manga de la Copa del Mundo de Orientación Subacuatica. 1er Trofeo Fedas. Va ser una prova on els participants, amb ajuda d'aparells com una brúixola i un conta-quilometres, tenien que resseguir sota l'aigua un itinerari marcat, i depenent de la velocitat del submarinista i de les boies sobrepassades s'aconseguia més o menys puntuació.

Un any més tard, el 1996, es va dur a terme la 1ª Manga de la Copa del Mundo de Orientación Subacuatica. 2º Trofeo Fedas. Va ser aquesta la darrera vegada que l'estany va acollir una prova d'aquesta modalitat esportiva.

Bookmark and Share