Artículos - Coleccionismo

LA FIRA DEL COP D'ULL I EL COL·LECCIONISME

LA FIRA DEL COP D

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núm.74, novembre 2011, p.27

Organitzada per la secció de Filatèlia i Numismàtica del Centre Excursionista de Banyoles, el passat 16 d'octubre es va dur a terme la 24èna Fira del Cop d'Ull Infantil, una fira de compra, venda i intercanvi d’objectes, principalment infantils, però també, per que no, de col·leccionisme, doncs enmig de totes les coses que conformen la fira, sempre podem trobar quelcom que ens faci ampliar les nostres col·leccions d'uns objectes que en el seu moment no li donàvem importància i el pas dels anys els ha fet peça de col·leccionista.

Encara puc recordar aquelles col·leccions de cromos de caràcter educatiu de Xocolatas Torras: com "Maravillas del Mundo", "América latina" o "Pueblos y razas" encara que el més grans segur que em diran que abans hi havia unes altres, com les del "Detective Bobby", les "Aventuras de Paquito y Carbonilla" i la de "Don Quijote de la Mancha" de la Xocolata Amatller; "El Conflicto de Marruecos" i "Las Aventuras de Robinsón" de la xocolata Casa Torrent, i "La Guerra de Melilla", "El Quijote" i "Juegos de Física" de la Xocolata Mas. De fet totes les marques de xocolata, com Nestlé, Solsona, Batanga, ... feien les seves col·leccions, repetint-se a vegades entre elles: "Història del Transporte Marítimo", "Banderas y escudos del Mundo", "Los juegos olímpicos", "Tierras lejanas", "Las maravillas del universo", "Los misterios de las profundiades marinas", "Los viajes de Ulises", ...

Peró a banda de les marques de xocolata, hi havia altres cases comercial, com "Bimbo" amb la serie "El Porque de las Cosas" o La Casera, "Campeonato de Liga 1964-65" i les grans editorials com Bruguera, que aprofitaren l'èxit d'algunes pel·lícules per treure col·leccions com: "La conquista del Oeste", "Tarzan", "Rin-Tin-tin", "Los Vikingos", "Rey de Reyes", "El Cid", "Los diez mandamientos" o més específiques com "Estrellas del cine y de la TV" ... Tot i que també apostaren pel la ciència, amb àlbums com "Vida y Color", "Zoologia y botánica" o "Ciencia y vida" i l'esport, com el del Mundial de Futbol de 1970.

Recordo haver fet altres col·leccions que avui en dia gairebé han desaparegut, com la de "vitoles de puros" amb noms com: "señoritas, coronitas, cedros, panchito, apolo ..."; les de caixes de llumins - concretament recordo una de jugadors de futbol, amb un cap gros i un cos mol petit - i la de cendrers, una col·lecció que la majoria de les vegades era amb complicitat dels propis establiments ja que, sabedors que la gent els agafava, els feien servir com a targeta de visita, posant les seves dades. Per exemple, en tenia un, escrit amb no se quin idioma, que deia quelcom semblant a "lo so robatu en la taverna d'ho gran Sasu", i encara conservo com un tresor, un de color groc i un altre de color rosa que posa "Restaurante Rancho Grande. Tel 196. Bañolas".

De joguines ... be nomes cal anar al Museu del Joguet de Figueres per veure tot el que es pot col·leccionar, però jo recordo els Mini-Cars, els diversos cotxes de carreres del Scalextrix, com el Chaparral, el Jaguar o els Cooper, els soldadets, els trens elèctrics, el Mecano, els "Juegos Reunidos Geyper", el joc de química "Cheminova", ... I si hagués tingut una germana, possiblement us parlaria també de la Nancy i d'altres nines, o de petits estris de cuina d'alumini.

A la fira s'ha d'anar amb tranquil·litat, sense preses, doncs passejant pel bell mig de les parades, sempre hi ha la mainada que ha fet neteja d'aquell racó de la casa on els pares o els avis havien "deixat" el que avui en dia es considera una peça de col·lecció i que abans per nosaltres era nomes una joguina i així trobar aquell objecte que fa temps anem cercant.

I així al mig de nines, soldats, cotxes, cuinetes i pistoles, també podrem trobar segells, monedes, discs singles, llibres, plaques de cava, taps corona, i un sense fi d'objectes, uns més nous que altres, i que tant fan les delícies dels petits (quan canvien allò que ja no volen per allò que en aquell moment els ha enlluernat) com dels grans, recordant un passat que els queda esvaït en el temps.

Bookmark and Share