Artículos - Ciencias

CARTA ALS REIS (consells per comprar un telescopi)

CARTA ALS REIS (consells per comprar un telescopi)

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.72, desembre 2005

Ara que s'acosten les festes de Nadal, sempre apareix en alguna que altra carta als reis la paraula telescopi. Doncs be, jo voldria donar-vos uns consells, abans no feu el pas d'anar a la botiga.
En primer lloc, hem de diferenciar entre prismàtics i telescopis. Que es millor?

De fet sempre que mirem cap al cel pensem en un telescopi, però es l'eina adequada?. Mireu, amb uns bons prismàtics, podrem gaudir del cel tant o mes que amb un telescopi. Per que? Per la relació entre el seu camp focal i els augments. No te tants augments com un telescopi i això ens permet veure les coses en el seu conjunt. De que ens serveix enfocar, per exemple, un grup d'estrelles amb un telescopi?. El que farem serà veure aquella "bola" lluminosa mes gran. Ara be, amb un prismàtics el que farem serà veure tot el conjunt molt mes ampliat.

Els prismàtics porten sempre uns números, per exemple 7x50, que vol dir això? El primer número son els augments i el segon el diàmetre. Per sobre de 50 ja son bons per fer observacions astronòmiques. Ara el que sempre hem de tenir present es que dividint el diàmetre pels augments ens doni 7 o més (7 es el diàmetre de la nineta de l'ull dilatada).

Ara penseu que com mes augments, mes sensibilitat i mes pes. I que vol dir? Doncs que necessitarem uns tres peus. O sigui que jo us aconsellaria, per començar, un 7x50 o un 8x60.

Ara anem pels telescopis. Existeixen tres tipus de telescopis: els reflectors o de mirall, els refractors o de lents i els que combinen els miralls i les lents. De l'últim no en parlaré ja que son molt mes cars i ja son per afeccionats amb uns quants anys a l'esquena.

Si el que volem es un telescopi mixta, que ens serveixi també per poder mirar un vaixell o un ocell... es a dir per fer-lo servir de dia, aleshores el millor es un de lents. Aquest, a nivell astronòmic, el podrem fer servir, sobretot, per gaudir dels planetes: dels anells de Saturn o de les llunes de Júpiter, i com no de la lluna, dels seus mars i els seus cràters.

Ara, si el que volem es dedicar-nos mes al cel profund, a les galàxies, als cúmuls o a les nebuloses, aleshores el millor es el de mirall.

Quines mides? Si parlem d'un refractor, a partir de 70 mm de diàmetre ja està be per començar. Ara si es un reflector, ens interessa una obertura mes gran, que passi dels 110 mm.
I si parlem de preus, per que us feu una idea, os comentaré que a mateix número d'augments es mes econòmic el de mirall que el de lents.

I per últim dos consells: un, vigileu els trespeus que porta, ja que si son molt lleugers, tremolarà tot el que veiem. I dos, no us deixeu impressionar pel número d'augments. Tingueu present sempre aquesta formula: el màxim d'augment que podem acoblar a un telescopi es el doble de la seva obertura. Es a dir un telescopi de 70 mm de diàmetre treballarà perfectament fins a 140 augments.

Be, espero que us hagi aclarit una mica els dubtes que a tots ens venen quan volem fer aquest pas d'apropar la nostra vista al cel.

Bookmark and Share