Artículos - Salidas y viajes

UNA PASSEJADA VORA EL MAR

UNA PASSEJADA VORA EL MAR

L'Agenda
núm.58, maig 2017, pp.30-31.

Possiblement encara es massa d'hora per donar-nos un bany, però ara que ja s'acosta l'estiu, pot ser que ja trobem a faltar sentir a la nostre pell l'escalfor del sol i l'olor del mar, per això us proposo que ens acostem a la nostra costa més preuada, la Costa Brava, i ens deixem portar pels camins que la voregen, els camins de ronda, des d'on gaudirem, no tant sols dels raigs de la nostre estrella més propera i de la salabror del mar, sinó que també els nostres ulls gaudiran d'unes vistes que de ben segur faran que ens «carreguem les piles».

De fet, i amb més o menys continuïtat podem anar des de la Costa Vermella, fins a Blanes, resseguint tota la costa gironina. Podem agafar trams llargs o curts, podem deixar el cotxe en un punt i tornar amb transport públic a recollir-lo, podem anar i tornar,... en fi són moltes les opcions a triar, totes elles però ens acostaran a aquests camins que a un costat tenen el verd dels pins i a l'altra el blau del mar. Us en proposaré tant sols algunes. Si us agrada la pau i la tranquil·litat, un dels trams més salvatges i verges, ple de petites cales, és el que va des del far de Cap de Creus fins a Cadaqués, passant per Portlligat, port natural dels pescadors de Cadaqués, on podem fer una parada per visitar la casa-museu Dalí, en un indret que el pintor va definir com el «més bonic del món», declarat paisatge pintoresc l´any 1953.

Un altre podria ser el que va des de Llança fins el Port de la Selva, al peu del monestir de Sant Pere de Rodes, al llarg del qual deixarem a la nostre esquerra l'illot del Castellar, les Illes Falcó i el far de S'Arnella, a la denominada península de s'Arnella, una zona que havia estat reservada a ús militar , cosa que va fer que quedés lliure de l'especulació urbanística que va afectar la majoria dels terrenys situats a primera línia de mar.

Entre Calella de Palafruguell, poble que ja de per sí mereix una visita, i Palamós tenim un recorregut al llarg del qual podrem gaudir de varies cales, com la Cala Estreta o la Cala del castell, així com dels Jardins de Cap Roig.

Fa anys, recordareu els eslògans de «Salvem Castell», en el sentit de salvaguardar aquest racó de la febre urbanística. Doncs bé des del Poblat Ibèric de Castell, que data del segle VI aC, fins al bell mig de la platja de Sa Fosca, on s'erigeix la Roca Negra, un petit illot de pedra de color fosc que dóna nom a aquesta platja palamosina, passarem per un dels racons més macos de la Costa Brava, cala S'Alguer, parada obligatòria per tots els amants de la fotografia, un antic barri de pescadors que s'integra perfectament en el paisatge i que gaudeix d'una petita platja formada per còdols; i abans d'arribar al nostre destí també passarem a les envistes del castell de Sant Esteve de Mar, del segle XIII, recentment restaurat.

I si sou amants de la geologia us recomano el que va de la platja de Sa Conca, a Platja d'Aro, fins a la platja de Sant Pol a S'Agaró un recorregut senyalitzat amb panells que ens van explicant el tipus de roques que conformen aquest recorregut i en el que trobarem la Cala Pedrosa i el mirador de la glorieta, des d'on podrem contemplar l'amplitud de la Mediterrània. Aquest tram, obra de l'arquitecte Rafael Masó Valentí, és considerat com un dels més majestuosos de tot el litoral gironí.

I per acabar un darrer tram, a la zona sud de la costa gironina, el que va de Tossa de Mar a cala Llevadors, un camí que defuig una mica de la idea de camí planer dels anteriors, i que està més pensat per a excursionistes i aficionats al senderisme, que no pas per passejadors, ja que el seu recorregut es passa a prop de penya-segats, i en el que hi ha pujades i baixades constants, i que ens recorda el recorregut que es pot fer per la Costa Vermella, però que a canvi ens ofereix immillorables panoràmiques.

Bookmark and Share