Artículos - Salidas y viajes

REDESCOBRINT LA COMARCA: PORQUERES

REDESCOBRINT LA COMARCA: PORQUERES

L'agenda
núm.74, setembre 2018. pp.68-69

Les Estunes
UTM (ETR S89): 478974.6, 4662255.4
A tocar de la carretera de Sant Miquel de Campmajor trobem aquest indret en el que antics terratrèmols van obrir immenses escletxes (alguns de 30 metres de llargada) que formen coves i passadissos on els roures, les alzines i les heures enfiladisses s'han obert camí, donant lloc a un paisatge de comtes de fades, en el que la llegenda situa la llar de les Goges, essers eteris de llargues cabelleres i d'una bellesa extraordinària, que s'amaguen de la llum del dia i que sota la llum de la lluna es poden veure emmirallant-se en les aigües de l'estany i a les que Jacint Verdaguer en fa referència en el seu poema Canigó.

El dolmen de les Closes
UTM (ETR S89): 477824.0, 4660782.6
Es tracta d’una construcció sepulcral formada per una cambra funerària rectangular i un corredor ample més baix que la cambra, al que manquen les lloses del passadís mentre que les de la cambra estan desplaçades del seu lloc original. Darrera la capçalera i als laterals de la cambra encara es poden apreciar restes de rocs i terra del túmul que originàriament cobria el dolmen. Té una fondària d'1,35 m, una amplada d'1,30 m i una alçada d'1,25 m, i tot i que per la seva tipologia es pot datar entre finals del IV mil·lenni o començaments del III a.C., l'excavació de la seva cambra no va proporcionar cap material arqueològic que pogués servir per datar-ne la construcció.

Baixador de Mata
UTM (ETR S89): 482159.0, 4661470.0
El darrer vestigi del que va ser el «Tren Pinxo de Banyoles», el carrilet que va enllaçar la ciutat de Girona i la de Banyoles entre els anys 1928 i 1956, el podem veure a tocar de la carretera que mena a Banyoles i correspon a l'edifici d'una sola planta i coberta plana de la que era el «Apeadero de Mata». I a tocar d'ella, en una via morta, com si estigués esperant que alguna de les velles locomotores de vapor el remolqués, un vell vagó de fusta, restaurat, que acull un petit museu d'aquest «tren petit».

Bookmark and Share