Artículos - Salidas y viajes

REDESCOBRINT LA COMARCA: FONTCOBERTA

REDESCOBRINT LA COMARCA: FONTCOBERTA

L'Agenda
núm.72, juliol 2018, pp.60-61.

El castell d'Espasens
UTM (ETR S89): 486467, 4663684
Documentat des del segle XI com a possessió del llinatge dels Espasens, es més una casa forta que no un castell, en el sentit estricte de la paraula. Actualment les restes més significatives d’aquesta edificació son un parell d’arcs, reconstruïts, de la que deuria ser la sala principal i una rasa, que podria pertànyer a l’antic fossat, a més de les bases d’uns murs que delimitaven el perímetre d’aquesta construcció, que no devia ser gaire gran.
Just al davant es troba l'ermita de Santa Caterina, d'una nau i absis semicircular, amb una porta amb dovelles i campanar de cadireta. Documentada al segle XI, cada any, el primer diumenge de novembre, s'hi celebra un aplec.

Alzina de l'Omeda
UTM (ETR S89): 483578, 4665055
Amb més de 200 anys de vida, un perímetre de 3,80 metres i 18 metres d'alçada, és quasi bé el darrer representant de les conegudes com «aulines reclamadores» que queden al Pla de l'Estany. Uns arbres que havien estat modelades per l'home amb la finalitat de capturar ocells, sobretot tords.
Per dur a terme aquesta pràctica, primer es preparava l'aulina amb unes branquetes impregnades de vesc i des de dins mateix, els ocells es reclamaven fent sonar una mena de xiulet, tot esperant que quedessin enganxats en el vesc i caiguessin al terra, on eren ensacats.

Rajoleria de ca l'Anglada
UTM (ETR S89): 482816, 4666266
Antiga rajoleria que es conserva en força bon estat. Consta de dues boques d'entrada que estan senceres i la graella del sostre de la cendrera que també està intacta. Cadascuna té uns 4 m de fondària i presenten 7 arcs fent la volta per suportar la cuita. El forn, rectangular, té dues boques d'entrada fetes amb arquets de rajola rectangular i separades per un pilar rectangular de totxo.
En les proximitats hi ha dues basses, una arrebossada amb morter de calç per pastar fang, i una altra rectangular i menys definida, que recollia les aigües pluvials dels camps de la Ginestera.

Bookmark and Share