Artículos - Salidas y viajes

REDESCOBRINT LA COMARCA: ESPONELLÀ

REDESCOBRINT LA COMARCA: ESPONELLÀ

L´Agenda
núm.77, desembre 2018, pp.80-81.

Castell d'Esponellà
UTM (ETR S89): 482730.6 - 4669679.9
Les intervencions arqueològiques i de consolidació que s'hi han fet en els últims anys han permès recuperar part d'aquesta noble construcció. Actualment s'hi pot distingir un recinte de grans dimensions, parcialment pavimentat, que havia fet les funcions de pati d'armes i d'era. Així mateix les excavacions també han permès recuperar l'antic fossat que envoltava el castell, part d'una torre circular i alguna de les habitacions de la part inferior. Una d'aquestes correspon a una estança noble, amb una porta i una arcada interior tallades en alabastre i bellament decorades, que podria correspondre a l'antiga capella de nostra senyora de l'Esperança. Per últim també s'han pogut seguir alguna de les recuperacions que s'hi van dur a terme, com la patrocinada per la família Corbera al segle XV, datada gràcies a la llinda d'una porta en la que es pot veure un ocell gravat, animal present en l'escut d'aquesta família.

Les centrals elèctriques
UTM (ETR S89): 481949.1 - 4670194.4
Al llarg del riu Fluvià són varies les centrals hidroelèctriques que s'hi han anat construint, hereves totes ells d'antics molins fariners. De les tres queden en funcionament dins del municipi la del molí de la Central, coneguda com la Central elèctrica de Martís és la més espectacular. Fruit de l'adaptació d'un antic molí fariner, es va posar en funcionament el 1910 per l'empresa Industries Coromina. Aquesta obra que en aquella època es va considerar d’envergadura, va ser arrasada per riuades en diverses ocasions fins que el 1925 es va refer de forma més important. Té un salt d'aigua de 8,3 metres i una potencia de 485 kVA. És la que més energia produeix anualment (2,5 GW/h), de les que hi ha en aquest tram del Fluvià.
Les altres dues del municipi són la que hi ha sota mateix del pont d'Esponellà i la que havia estat molí de la Torre, i que és coneguda com Central elèctrica de Vilert.

Els rentadors
UTM (ETR S89): 483289.5 - 4669651.3
Aquest municipi, tot i que és un dels municipis petits de la comarca, és un dels que conserva més rentadors. Sota mateix del pont d'Esponellà, a tocar de la central hidroelèctrica hi ha el que havia estat rentador públic. És un rentador de forma trapezoïdal, amb una llargada de 6,80 m., que es nodria de l'aigua del riu Fluvià.
A tocar d'ell, en el camí que baixa des de la carretera, hi ha altres dos: el rentador del Capellà, de forma rectangular, amb una longitud de 9,50 m. i una amplada de 2,90 m. i que s'emplenava amb l’aigua d’una deu; i el rentador del Baró, que forma part d’un gran viver, de forma rectangular, que s’emplenava amb l’aigua de la font del Molí de les Roques. I encara es podria esmentar un tercer, el rentador del Molí de les Roques, al que actualment se li ha tapat la llosa de rentar amb rajols, amb l’objectiu que la superfície quedi plana, i que es troba adossat a la casa del mateix nom.

Bookmark and Share