Artículos - Salidas y viajes

REDESCOBRINT LA COMARCA: CAMÓS

REDESCOBRINT LA COMARCA: CAMÓS

L´Agenda
núm.76, novembre 2018. pp.68-69

La vil·la romana de Vilauba
UTM (ETR S89): 478720.1 – 4660893.4
La vil·la romanovisigoda de Vilauba és un jaciment visitable, en el que les restes més significatives corresponen a l’etapa altimperial (segles I-III dC), quan la vil·la s’organitzava entorn d’un pati central delimitat per unes galeries porticades. De la vil·la es conserva la part residencial i zona de treball. Destaca de la part residencial la capella de la casa on s’hi trobava el larari, el rebost, el menjador i els banys. Es conserven també les restes baiximperials de la vil·la (IV-V dC) i les restes del vilatge visigòtic conformat per tres cases amb els respectius patis.

Sant Dalmau i el riu Matamors
UTM (ETR S89): 481205.5 – 4660573.0
És un indret amb molt d'encant. En un mateix espai hi podem trobar la font de Sant Dalmau, uns bons exemplars de roures i alzines i, en èpoques de pluges, el saltant de l’aigua i la gorga amb l’aigua entre blava i verdosa.
A partir d'aquest indret, hi ha un camí que resseguint el riu Matamors ens durà fins a la Gorga Blava, ja dins el terme municipal de Cornellà del Terri. Al llarg d'aquest recorregut passarem per diversos rentadors, com el del Salt Dalmau, el de can Jou, el de cal Lleter i el de can Pere i can Coll.

L'església de Sant Vicenç i la Sala de Camós
UTM (ETR S89): 480315.8 – 4659483.9
Església esmentada ja l'any 1019 i que malgrat les transformacions sofertes, conté elements romànics de prou interès per a ser ressenyats: l'estructura i el campanar.
Just a tocar d'ella es troba un casal senyorial, conegut com la Sala o Torre de Camós. Construïda a finals del segle XII, fou residencia dels Camós. A la cantonada sud s'aixeca una torre de planta quadrada, amb finestres geminades i que correspondria a la part més antiga de l'edifici. La porta d'accés és d'arc de mig punt i dovelles.

Bookmark and Share