Artículos - Historia

CARRERS DEDICATS A BANYOLES I A L'ESTANY

CARRERS DEDICATS A BANYOLES I A L

Revista de Banyoles
núm.892, febrer de 2008

Els europeus, i mes en concret els llatins, a diferència dels americans, soms gent molt arrelada a la terra i quan viatgem i ens trobem amb qualsevol cosa que ens recorda aquella sentim una mena d'enyorança que ens fa evocar, encara que sigui durant uns segons, quelcom de casa nostra. I això ens pot passar quan passejant per un poble o per una ciutat, ens trobem amb una placa de carrer que diu Carrer Banyoles.

A la nostra comarca, però, no ens ha d'estranyar; ja que a l'igual que a Banyoles trobem el carrer de Girona, per que des del segle XIII que hi passava la carretera que hi menava, el mateix passa amb Borgonyà, Cornellà del Terri, Crespià, Fontcoberta, Porqueres i Sords on hi trobem la Carretera de Banyoles. Una excepció es Esponellà que en lloc de carretera, te el Carrer Banyoles.

Si ens movem per les comarques gironines, trobarem uns quants Carrer Banyoles. A l'entrada de Besalú, venint d'Olot, a ma esquerra i perpendicular a la carretera; a Camallera, paral·lel a la carretera comarcal que va d'Orriols a Vilademat; a Girona, a tocar de la Plaça de Catalunya, i en direcció a la Muralla; a l'interior de la població de Llançà; a Olot, entrant per la carretera de Santa Coloma de Farners, en el barri que ens queda situat a ma esquerra i a Santa Coloma de Farners, en un barri que hi ha a la sortida de la població, a ma esquerra de la carretera que mena a Anglès. Per últim a Sant Julià de Ramis, i l'igual que passa a la nostra comarca en lloc de carrer es Carretera de Banyoles.

Mes enllà de les nostres comarques, però encara dins de Catalunya, trobem el Carrer Banyoles a tocar del passeig Marítim de Badalona, i paral·lel al carrer del Mar. A la capital de país, a Barcelona, tampoc hi podia faltar un carrer dedicat a la nostra ciutat. Aquest el podem trobar al barri de Gràcia, i segons explica en Jordi Galofré en el llibre “Jacint Masgrau i Butinyà: per Banyoles i per la República”, antigament rebia el nom de Passatge Cervantes, però degut a que hi havia un altra carrer amb aquest nom, l'Antoni Alsius i Ricart (fill d'en Pere Alsius i Torrent), que hi tenia un laboratori de productes químics i farmacèutics, aconseguí, mitjançant un cosí de la seva dona, en Salvador Bremon i Masgrau, que era Regidor de l'Ajuntament de Barcelona, que es canvies el nom per el de la nostra ciutat. Però no s'acaben aquí les referències a Banyoles, a Rubí, a la zona de les Valls de Sant Muç n'hi ha un altra de carrer; i a Premià de Mar, un altra, però aquest cop sota la denominació de Passatge. Per últim en queda esmentar la població de Lliçà de Munt, on tenen un carrer dedicat a l'Estany de Banyoles.

Si seguim viatjant i anem a la província de Murcia, trobarem dues poblacions que entre els seus carrers tenen la calle Bañolas: una es Cartagena, que a la barriada Hispanoamericàna, a l'oest del barri de La Dolores, enmig d'un seguit de carrers amb noms de poblacions catalans; i l'altra es Mazarrón, al paratge conegut com a Torre Vieja.

Que ens recordin la nostra ciutat no n'he trobat mes, però el que si que hi ha, son els que evoquen al nostre estany. A Cartagena també, i concretament a Puntabrava, hi ha una zona amb carrers amb noms d'estanys i entre ells la Laguna de Bañolas. A la comunitat valenciana, trobarem el carrer del Lago de Bañolas, a Castelló de la Plana, i a Chiva (València) en una zona amb noms de rius. A Andalucia, concretament a Chiclana de la Frontera (Cadis) en son dos pels que ens podem passejar: el Camino de La Laguna de Bañolas a la zona del Pago del Lío i el Camino del Lago Bañolas a la zona de Las Veguetas.

A la comunitat de Madrid, en trobarem dos: a Parla, a tocar de l'autovia de Toledo, a la zona de l'urbanització de Laguna Park, hi ha una zona amb noms d'estanys i entre elles hi ha la Calle del Lago de Bañolas; el mateix que passa a Vaciamadrid, població situada a mig camí entre Madrid i Aranda del Rey, a l'est de la població, en una zona dedicada a grans estanys, com el de Como, el de Garda o el Victòria.

I fora de les nostres fronteres tenim la Rue de Banyoles, a Perpinyà.

Per últim es podria esmentar que a la ciutat de Palma, fins fa poc, en una zona amb altres noms d'estanys, hi havia el carrer de l'Estany de Banyoles, però darrerament l'han canviat pel de Catalina March.

Bookmark and Share