Artículos - Historia local

L'ARRIBADA DEL TREN PINXO A BANYOLES

L

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núm.106, juliol 2014, p.19

Sobre el «Tren Pinxo» o el «Tren Petit» la veritat és que tots els escriptors banyolins n'han escrit poc o molt. D'aquí que deixi de banda la seva història per centrar-me només en l'aspecte festiu d'aquest tren que va arribar a Banyoles per primer cop l'any 1926, tot i que, durant més d'un any només ho varen fer de mercaderies. No es va inaugurar oficialment la seva estació, però, fins el 16 de març de 1928, amb l'arribada del primer tren de viatgers. Una estació que estava situada a l'actual Avinguda dels Països Catalans, a tocar de la fàbrica de «Les Saques».
El seu aspecte festiu, ja el trobem en la cançó que la tradició popular li va dedicar i on amb un to humorístic li retreien tots els defectes que tenia, com per exemple quan diu «[...] quan troba una pujada, ja s'atura a mig camí [...]» o bé quan diu «[...] dóna temps al maquinista d'anar a beure un got de vi». Però de fet, aquesta idea de retreure defectes, no és només privativa del «nostre tren», doncs no molt lluny d'aquí, n'hi havia un altre del que es deia «[...] surt quan vol, i arriba quan pot [...]». Em refereixo, com ja haureu endevinat, al carrilet d'Olot. I és que, com deia en Josep Pla «[...] no marxava fins que els viatgers coneguts havien pres el seu cafè, encès el cigar i fer el remenet».
Si parlem de festa, hem de parlar evidentment de la vegada en que a mig dia arribaven a l'andana de Banyoles, els nous Automotor Krupp M-2 que l'empresa havia adquirit, ornamentats amb banderes, i carregats amb les autoritats provincials que prèviament havien pujat a l'estació de Pedret. Era el dia de la inauguració de l'estació de Banyoles. A prop de la una del migdia, el primer comboi va arribar a la ciutat on al so de la banda de música i d'una gran gentada els esperaven totes les autoritats locals, que juntament amb els que venien amb el tren va donar lloc a un impressionant seguici: el Bisbe de Girona, el Governador Civil, el Governador Militar, el President de l'Audiència provincial, el President de la Diputació provincial, l'Alcalde de Girona, el President de la companyia ferroviària Ferrocarriles Económicos Españoles S.A., el President del Consell d'Administració de la mateixa companyia ferroviària, el Cap provincial d'Obres Públiques, el delegat d'Hisenda, el representant de l'empresa alemanya Krupp... i evidentment l'Alcalde Banyoles, els diferents regidors, el Rector i altres capellans, la Guàrdia Civil, i tot un seguit de representats de les diferents associacions locals, a banda del personal del propi ferrocarril i de la població banyolina en ple, que en un dia tan assenyalat no es volia perdre un espectacle com aquell.
Després dels diferents parlaments, tota la comitiva es va desplaçar al passeig de la Indústria, on s'estava construint el nou Ajuntament, i d'aquí cap a l'Hotel Flora on es va fer un convit amb més d'un centenar de comensals, que va acabar amb una audició musical, a càrrec d'un quintet, que va interpretar diverses composicions. I mentre a la plaça Major se celebrava la cloenda de la festa amb una audició de sardanes, les autoritats forasteres varen retornar a l'estació i varen emprendre camí cap a Girona una mica abans de les cinc de la tarda. Començava d'aquesta manera un recorregut, diguem força irregular, de la vida d'aquest tren, que va acabar el 29 de febrer de 1956.
Com a curiositat, cal comentar que aquest no fou l'únic intent de portar un tren a Banyoles. Ja l'any 1864 es parlava d'un ferrocarril mogut per força animal, entre Banyoles i Sant Feliu de Guíxols i Palamós, passant per Girona. L'any 1877 s'intentà un tramvia, també de tracció animal, que unís Girona i el balneari de la Font Pudosa. Del 1885 és una altra iniciativa de fer un ramal del ferrocarril de via ampla, que anés de Girona, concretament de Campdorà, a Banyoles. El 1895 el Diario de Gerona parla d'un projecte entre Sarrià de Ter i Olot passant per la nostra ciutat. El 1899, es volia instal·lar un ramal de via fèrria des de la plaça dels Turers, al llarg de l'actual carrer Jacint Verdaguer, fins a la Font Pudosa. L'any 1904 es volia bastir un nou projecte de ferrocarril entre la ciutat balneari d'Ax-les-Thermes amb Girona passant per Banyoles... i tot un seguit més que varen donar lloc al definitiu projecte de Palamós-Girona-Banyoles.

Bookmark and Share