Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... EL HOQUEI SOBRE PATINS

COM VA COMENÇAR ... EL HOQUEI SOBRE PATINS

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.258, juny 2021, p.56.

L'any 1940, l'arquitecte municipal, Francesc Figueras, ja preveia en un avantprojecte del Club Natació Banyoles, la construcció d'una pista d'hoquei. Anys més tard, el 1954, en el butlletí d'aquesta entitat es tornava a esmentar la possibilitat de construir una pista de hoquei sobre patins. L'any següent, un nou rumor recollit per la revista Horizontes, parlava de que en la construcció del nou camp de futbol hi aniria associada una pista de hoquei. I encara un darrer rumor, aquest del 1960, a les portes de la finalització de les obres del nou edifici del Club Natació Banyoles, la revista Horizontes assegura que hi haurà diverses pistes entre elles una on «podra practicarse el hockey sobre ruedas».

Però tot i els diferents intents, no serà fins l'any 1961 que comenci a agafar forma una iniciativa sorgida de la mà de l'Associació de Pares de Família, de la qual n'era president en Celso Costa, el qual en una entrevista concedida a Horizontes assegurava que un dels futurs projectes de l'associació era la construcció d'una pista de patinatge al costat del nou parc infantil i que en aquesta pista, a qualsevol hora del dia, es podria també jugar a basquet i voleibol.

Finalment el setembre de 1962 es va inaugurar la primera pista de hoquei. Ara el següent pas era aconseguir formar un equip, i això va ser possible gràcies al Centre Excursionista de Banyoles que en data 19 de març de l'any 1963 creava la secció de hoquei patins, el «Club de Hockey de Bañolas». L'equip estava format per joves entre 8 i 14 anys i el camp estava més o menys on ara hi ha el pati del col·legi Baldiri Reixac, darrera l'edifici de correus.

Ràpidament la secció va créixer i varen començar els entrenaments, fins que finalment va sortir un grup amb el que es pretenia començar a fer com una mena de campionats extraescolars, però malauradament se'ls va incloure dins d'un campionat de tercera Divisió Provincial, disputant el seu primer partit oficial el 12 de maig contra el Tordera.

Els començaments varen ser força durs i la manca de veterania els va passar factura, encadenant derrota darrera derrota. Possiblement, si en lloc de jugar a la lliga provincial, s'haguessin forjat primer en les lligues escolars, el desencís no hagués fet acte de presencia entre els jugadors, però aquest, juntament a la manca de recursos econòmics i a les dificultats sorgides per a l'ús de l'espai on jugar, va fer que en poc més de dos anys d'existència desaparegués l'equip.

Gairebé tindria que passar mig segle per que es tornès a parlar d'aquest esport a Banyoles, en concret seria al llarg de l'any 2012 quan una recent creada plataforma Hoquei Banyoles, va decidir instaurar l’hoquei patins com a activitat extraescolar a les escoles banyolines i rodalies, amb la idea de crear un club a curt termini, cosa que varen aconseguir l'any següent.

Bookmark and Share