Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... EL HANDBOL

COM VA COMENÇAR ... EL HANDBOL

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.257, maig 2021, p.58.

Tot va començar quan l'equip de basquet femení de Banyoles, que des dels anys quaranta lluitava cada any per la supremacia provincial, es va cansar de que normalment l'estament arbitral afavorís al seu gran rival, el Bordils. I la gota que va fer vessar el got, fou la suspensió d’un partit guanyat per les banyolines. A partir d'aquí i en un reacció força inusual en el món de l’esport en equip, l'any 1960, totes les jugadores es varen passar del basquet al handbol.

En un primer moment van estar sota el paraigües de la Sección Femenina de Educación y Descanso, però l'any 1963 el Club Natació Banyoles els oferí unes instal·lacions on poder entrenar i un tècnic, en la persona de Lluís Julià, per preparar-les. D'aquesta manera naixia la Sección de Balonmano del Club Natación Bañolas.

I tot i tenir una vida força efímera, ja que varen desaparèixer la temporada 1965-66, van demostrar un bon nivell, sent el millor club gironí del moment, i fins que varen desaparèixer sempre varen disputar el màxim trofeu estatal, arribant a quedar subcampiones l'any 1964.

Desaparegut aquest equip, no passaran molts anys, fins que el mateix Lluís Julià es va plantejar crear un nou equip, aquest cop masculí, agafant com a base els remers del Club, que al no tenir un lloc on poder entrenar, tret de la pista de basquet que hi havia a tocar de l’església de Sant Pere, ho feien al pati de l’escola pública de Besalú, fins que el curs 72/73 van poder aconseguir entrenar i jugar a Banyoles, en una pista de terra que hi havia darrera de l’actual camp de futbol.

Aquest fet, juntament a que Julià, a més d’entrenador del Club n’era el preparador físic del Institut, va fer que anés creixent el nombre de practicants d’aquest esport, arribant a tenir dos equips, un de juvenils i un de sèniors, fins que al final, desprès de dues temporades, van desaparèixer i alguns dels jugadors van passar a entrenar amb l’equip de handbol de Sarrià de Ter.

De nou, orfes d'aquest esport, es va tornar a començar de zero per tercera vegada. Va ser l'any 1980 quan de nou un grup de joves Iniciaren uns primers contactes amb el Club Deportiu Banyoles, per tal d'arribar a un acord, crear un equip i cercar un lloc on poder jugar. Posat d'acord i amb el nom de C.D.Banyoles començaren a disputar uns primers partits en una pista que hi havia a tocar del pati de l'actual Institut Pere Alsius, que tot i no tenir les mides reglamentaries, servia per el propòsit que volien.

L’any següent, aconseguirien crear el Club de Handbol Banyoles, però els mancava una pista reglamentaria, cosa que va ser possible l'any 1983 quan l'Institut construí una segona pista, aquesta amb les mides reglamentaries. Començava d'aquesta manera, i ara sí de forma definitiva, la nova etapa del handbol banyolí. Actualment el Club Handbol Banyoles, té la seva seu al Pavelló de la Draga, i pot disposar d'una pista amb totes les condicions.

Bookmark and Share