Artículos - Entrevistas

LA FUNDACIÓ ESTANY I EL CLUB NATACIÓ BANYOLES

LA FUNDACIÓ ESTANY I EL CLUB NATACIÓ BANYOLES

Club Natació Banyoles, revista d'informació al soci
núm.47, abril 2013, p.19

Des de fa anys que el Club Natació Banyoles i la Fundació Estany tenen un acord de col·laboració. Fins ara passava per ofertar la zona de bany i les instal·lacions, a l'estiu, per tal que els membres d'aquesta entitat poguessin venir a banyar-se a l'estany. Però des de fa un parell d'anys aquesta col·laboració s'ha vist incrementada amb una nova oferta, que tot sigui dit, s'ha pogut dur a terme gràcies a la nova piscina exterior. La poca profunditat d’aquesta és fonamental per poder portar a terme l’activitat d’aiguagim per a persones amb discapacitat intel·lectual.

Per tal de aprofundir una mica en aquesta col·laboració i saber en què consisteix, em reuneixo amb la Isabel López, directora de la Fundació, la Cristina Estañol, coordinadora de l'àrea de lleure, i la Roser Hinojal, la monitora de l'activitat, a la seu de la pròpia Fundació, a la carretera de Vilavenut número 182 de Banyoles.

La Fundació Estany, que enguany compleix dotze anys de vida, és una entitat privada que atén a persones amb discapacitat intel·lectual, de totes les edats, essent-ne l'activitat principal la de llar residència, tot i que també fan activitats de lleure, de suport a l'autonomia i de suport a les famílies. Aquesta fundació, que té un patronat format per diverses empreses i institucions públiques, així com per les pròpies famílies de les persones amb discapacitat, es complementa amb altres entitats de la comarca que no cobreixen aquestes vessants, com poden ser el Coiet, que es dedica més a la vessant laboral i ocupacional, i Mas Casadevall, que especialitzats en autisme, es dediquen al laboral i residencial.

Fou buscant noves ofertes de lleure, que l'any passat van posar en marxa, en col·laboració amb el Club, una nova activitat: l'aiguagim, una activitat que si bé en un primer moment es va ofertar tant a nens com a adults, al final s'ha optat per ofertar-ho només als segons, tota vegada que els primers ja ho fan habitualment amb la seva escola.

Enguany el grup està format per 5 persones, amb edats compreses entre els 18 i els 42 anys, amb diagnòstics tan variats com l’autisme, la Síndrome de Down, el retard mental, etc. Des de la Fundació, per tal d’evitar els desplaçaments a las famílies, se'ls va a buscar als centres ocupacionals i després se'ls trasllada al Club. Un cop canviats (per la qual cosa, a banda de l’educadora es requereix l'ajuda de dues persones voluntàries) entren a la piscina on, en primer lloc, fan activitats d'escalfament amb música, desprès amb l'ajuda de diferents materials, passen a fer exercicis que comporten moure cames i braços i fins i tot nedar. I un cop passada l'hora, l'activitat s'acaba amb estiraments.

Aquest activitat multidisciplinar, en la que es barreja la música, amb l'aigua salut i la natació ludico-recreativa, està molt ben valorada tant per les famílies, que han vist com als seus els hi agrada i hi participen amb moltes ganes, com per la pròpia fundació, que veu com gràcies a aquesta col·laboració amb el Club, han pogut accedir a ell persones que, d'una altra manera, per motius econòmics no s'ho podrien permetre. Amb aquesta activitat, a banda d'ocupar el seu temps de lleure i de relaxar-los, els ofereix la possibilitat de millorar el seu estat físic i emocional, a la vegada que permet la seva inclusió social, doncs tot i ser una activitat específica per a ells, comparteixen un espai, una piscina i uns vestidors, amb la resta de socis del Club.

Creuen que el Club en general ofereix una bona eina de treball per aquest col·lectiu, i esperen que en un futur es puguin oferir noves activitats, no tant sols a la piscina, sinó també fora d'ella com ara el piragüisme.

Bookmark and Share