Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... EL MOTOCICLISME, EL MOTOCRÒS I EL TRIAL

COM VA COMENÇAR ... EL MOTOCICLISME, EL MOTOCRÒS I EL TRIAL

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.254, febrer, 2021, p.48

El 6 d'octubre de 1954 la junta del Centre Excursionista de Banyoles donava el vist i plau a la creació d'una secció motorista, que dies desprès per les festes de Sant Martirià va organitzar una «Gymkama Motorista». I curiosament aquell mateix any es fundava la Peña Motorista de Bañolas de Educación y Descanso.

El fet de trobar dues entitats fundades el mateix any, ens duu a pensar que la primera d'elles va ser una mena de pont mentre no es legalitzava la segona, la qual aquell mateix any obtenia del Govern Civil el permís per realitzar una prova de «Velomotores y Motocicletas», amb sortida a la plaça Turers.

Varen ser uns anys molt actius, fent acte de presencia en moltes proves del motorisme competitiu. Per Sant Martirià varen seguir organitzant la «Gymkhana Motorista», i així com diverses proves de velocitat «para Velomotores». També va organitzar diverses edicions de la «Prueba del litro», una prova de consum, la primera que s'organitzava a la província, en la que es podien veure marques com: Gutzzi, Ducatti, Montesa, Ossa,.. voltant l'estany. I també varen ser pioners organitzant la «I Concentración Provincial Motorista», així com cursets d'hivern per aprendre a conduir.

Amb el pas dels anys, aquesta penya es va anar esvaint en el temps, fins desaparèixer, però a començaments de l'any 1973, un grup de joves, amb la idea de promocionar aquest esport des de totes les seves vessants: gymkhanes, proves de tot terreny, motocròs, proves d'habilitat,.. varen crear la Penya Kosthella, que va fer el seu debut primer a les festa de Fontcoberta i desprès a les de Banyoles.

Va ser aquesta l'espurna que calia per que aquest esport tornès a arrelar a Banyoles i comarca. Dos anys desprès, el 1975, es donava legalitat al Moto Club Banyoles, una entitat hereva de l'anterior, que entre els primers objectius va tenir el de construir una pista de motocròs en uns terrenys propers al Salt del Matxo, a la vegada que començava a organitzar diverses competicions de cros, trial, ral·lis,...

Però amb l'arriba del anys vuitanta comença un període conflictiu doncs es comença a qüestionar, per part dels ecologistes, el paper d'aquest esport, i sobretot pel que feia a la pista de la Platja d'Espolla. Sortosament sembla ser que l'entitat va poder remuntar el vol i el 1984 va organitzar la «1ª Concentració Internacional de Motos Veteranes».

Posteriorment, l'any 1990 es va refundar l'entitat i amb una renovació total de la junta naixia el Moto Club Pla de l'Estany, el qual es va adherir al Club d'Aventura Viva, amb el qual va seguir organitzant l'activitat més important de les que duia a terme l'entitat, la «Trobada d'Estiu de Motos Antigues ruta del Pla de l'Estany».

Finalment el 2004, amb la mateixa junta directiva, es va refundar de nou, amb el nom d'Associació de Vehicles Històrics del Pla de l'Estany.

Bookmark and Share