Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... EL BILLAR

COM VA COMENÇAR ... EL BILLAR

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.252, desembre, 2020, p.51

Taules de billar ja fa anys que eren complements de molts bars i seus socials, com per exemple al Casino Bañolense, situat a l'aleshores Plaça de la República, però poca cosa, per no dir res ha perdurat d'aquells anys i no serà fins el 5 de març de 1951 que segons explicava la revista Horizontes: «Con gran expectación se ha iniciado en el popular Café Comercial el Primer Campeonato Local de Billar» entre el jovent de la ciutat que jugaven a Cal Nunci o a Can Xampinya, on al cafè de baix hi havia billar.

I així seguira funcionant durant anys, fins que a mitjans dels anys seixanta, un grup de joves aficionats a aquest esport, es varen dirigir al Centre de Catòlics per demanar una sala, que estava a sobre del cafè, al primer pis, per tal de poder jugar. A canvi, ells s'oferien a portar els billars i unes quotes de socis d'entrada per a fer funcionar la secció. Segons sembla la Junta dels Catòlics ho va veure amb bons ulls doncs 17 de desembre de 1967 al primer pis del Cercle de Catòlics, es va dur a terme la inauguració oficial d'una entitat que en aquell moment comptava amb una trentena de socis.

Ja de bon començament es va veure que era una associació molt dinàmica i era sovint veure a la premsa, noticies sobre aquesta nova secció del Cercle de Catòlics, així com d'aquest esport. Activitats, que es convertiran en la celebració de diversos campionats com el «Campeonato Local de Billar en su modalidad libre» (1968), el XIII Campionat d'Espanya de Billar Artístic» (1970) o el «Campionat de Catalunya a Tres Bandas» (1970). Un seguit de campionats i d'èxits per part dels seus components que farà que l'afició a aquest esport vagi en augment, de manera que el 1973 es troben amb el problema de falta d'espai, motiu que els va dur a traslladar-se al local de l'Abeurador. Serà en el nou local on aquest any ja es celebrarà el Campionat de Catalunya Juvenil a tres bandes.

A la dècada dels 80, tot i organitzar el «Campeonato de España de Billar al Cuadro 47/2» (1980) i el Campionat de Catalunya (1981), l'afició per aquest esport comença a decaure, però no tant sols a Banyoles, sinó en general, arribant a quedar a la província tant sols dos clubs: Banyoles i Blanes, el que farà que a les files del club banyolí s'afiliïn jugadors d'Olot i Figueres. Durant el que resta de dècada, es segueixen celebrant diferents campionats, i els seus esportistes segueixen disputant les màximes competicions nacionals i estatals.

Finalment, a començaments de la dècada dels 90, el Cercle dels Catòlics, vendrà al Club de Billar part del local del carrer de l'Abeurador, creant-se oficialment l'1 de gener de 1992, el Club Billar Banyoles, i deixant de tenir a partir d'aquell moment qualsevol lligam amb la centenària entitat, que durant una vintena llarga d'anys els va aixoplugar.

Bookmark and Share