Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... EL BASQUET

COM VA COMENÇAR ... EL BASQUET

Els Colors del Pla de l'Estany,
núm.251, novembre 2020, p.51.

L'any 1942, amb la idea de poder participar en torneigs provincials, un grup d'estudiants varen crear un equip de "baloncesto", que depenia de la Joventut d’Acció Catòlica Espanyola i de l'Obra Atlètica Recreativa, i que només podien competir en partits organitzats pel «Frente de Juventudes y Educación y Descanso».

La primera pista va ser de terra, a tocar dels Banys Vells, però un parell d'anys desprès ja varen poder jugar en la nova «zona esportiva» construïda a la plaça dels Servites, amb unes cistelles desmuntables que es podien traslladar d'un lloc a un altre, sobre tot a l'hivern, quan la manca de llum no els permetia jugar al seu camp habitual, però tot i la precarietat, l'any 1947 varen arribar a ser semifinalistes del Campionat Provincial.

El 1949 la premsa informaba de que «Un grupo de estudiantes que cursan estudios en Barcelona, está organizando la sección de Baloncesto del C.N.Bañolas». Fou així com a finals de 1953 el basquet local passava a ser una secció del Club Natación Bañolas, fins el 1959 en que ho va ser del Club Deportivo Bañolas, passant a jugar al «Campo Municipal de Deportes», al carrer del Canat, on hi havia l'inconvenient que quan coincidia amb la disputa d'un partit de futbol, els xiulets dels àrbitres es confonien. A poc a poc l'ambient es va anar enrarint i finalment l'any 1962, es va crear el Club Baloncesto Bañolas, inaugurant-se una nova pista, pavimentada, darrera el col·legi Baldiri Reixac.

Paral·lelament a aquests fets, l'any 1944 es va crear un equip femení que amb el nom de «Sección Femenina Bañolas», va donar força que parlar, però a començaments dels anys seixanta, diversos problemes el varen dur a desaparèixer.

A partir de llavors, tindrien que passar uns anys per que el basquet femení agafés embranzida, fins que el 1978 aconsegueixen federar-se, i al poc, pujar de categoria. L'any 1982 arriben a tercera divisió regional, i un any desprès ascendeixen a segona divisió nacional on es varen mantenir dues temporades més, fins que hi varen renunciar pels costos que representava.

Mentre, l'any 1969 es fundava a la parròquia de Sant Pere, el Club de Basquet Guèmol de Banyoles, el qual, amb els anys va arribar a tenir equips en totes les categories, mentre que el Club Baloncesto Bañolas, entrava en una gran decadència. Finalment, en la temporada 1972-73, ambdós es varen convertir en un de sol.

Cal dir que el gran mèrit d'aquests equips, va ser que a banda de guanyar, ho feien en unes pistes força precàries, i no va ser fins l'any 1992, en que ja ho van poder fer amb condicions, al recent construït Pavelló de la Draga, on van començar a potenciar l'Escola de Basquet, per tal d'augmentar el nombre d'equips, però tot i amb això, l'objectiu no es va assolir, i la temporada 1995-96, la mateixa temporada que l'equip femení tornava a Segona Divisió, es va produir un fet curiós: es varen fusionar el clubs de Banyoles i Cornellà, però l'experiència no fou gaire exitosa i al poc cadascú tornà als seus orígens.

Bookmark and Share