Artículos - Deportes

50 ANYS DE PIRAGÜISME I 30 DE LA SECCIÓ

50 ANYS DE PIRAGÜISME I 30 DE LA SECCIÓ

CNB Revista d'informació al soci
núm.61, desembre 2017, pp.8-9

Tot just aquest 2017 podem parlar d'una doble efemèride dins del món del piragüisme al Club: 50 anys del primer equip de piragüisme i 30 anys de la formació de la secció, tota vegada que en aquells primers anys no es pot parlar de secció sinó d'un equip femení que defensava els colors del Club, tot i que si hem de ser rigorosos el primer que va defensar els colors del Club en una competició de piragüisme va ser en Jaume Ill, que el 27 de maig de 1945, amb motiu de celebrar-se a Banyoles el Primer Campeonato Provincial de Piraguismo, va portar la seva piragua "Katric-Katrac" al tercer lloc de la classificació de la prova individual, en una competició que el va enfrontar a tres contrincants més, tots ells del GEiEG. D'aquesta manera l'Ill es convertia en el primer medallista del club defensant aquest esport. A banda d'aquesta prova, se'n va dur a terme una altra, la de parelles, que no va comptar amb la presència de cap esportista local i els quatre equips van ser del GEiEG.

Aquesta, però, va ser una competició aïllada, i haurien que passar mes de vint anys perquè es tornessin a organitzar uns altres campionats de piragüisme, aquest cop el Campionat d'Espanya, que es va celebrar a l'estany el 1967, en una prova que no va comptar entre els seus participants amb cap esportista local, però que va ser suficient per esperonar a l’aleshores entrenador de natació i waterpolo, l'Albert Stofberg, a crear un equip de piragüisme aquell mateix any amb nedadores de l'etapa de la «Madame», l'holandesa Bep Van As-Kermeester, que havien competit en l'equip femení de natació. D'aquesta manera fou com Núria Moner, Neus Moner, Mariona Masgrau i Pilar Planas es van convertir en les pioneres del piragüisme dins el Club Natació Banyoles.

El mes de juliol de l'any següent, l'estany de Banyoles acollí de nou el campionat d'Espanya de piragüisme i en el qual l'embarcació banyolina, debutant en una competició d'aquest nivell, va aconseguir una medalla de plata en K-4 en la distància de 500 metres. A banda d'aquesta modalitat, també participaren en la categoria de K-2, formant dues tripulacions: la Neus Moner i la Mariona Masgrau, en una embarcació, i la Núria Moner i la Pilar Planas, en l'altra embarcació.

Quan Albert Stofberg va deixar el Club, el piragüisme no va tenir continuïtat i es va acabar perdent fins que a finals dels anys vuitanta, concretament l'any 1987 de la mà de Pere Tarradas va tornar a reeixir, amb més força, incorporant-se al poc temps Eduard Routier i José Luis González. I tot i que aquell primer any, només varen competir a nivell amateur, l'any següent ja varen passar a formar part de la Federació Espanyola.

D'això fa 30 anys. 30 anys en que s'han disputat tot tipus de proves. El 1990 ja es va organitzar la 1a Mitja Marató de Piragüisme, que va ser concebuda com a regata internacional. L'any 1995 la primera Copa d'Espanya de piragüisme. El 1993 el campionat de Catalunya d'hivern, que solia disputar-se sempre a les comarques lleidatanes. L'any 1999 desprès de més de 30 anys, de nou organitzava un campionat d'Espanya. I el 2010 la màxima prova de totes les que l'estant ha acollit en aquest esport, el Campionat del Món de Piragüisme en marató, en la que l'Albert Corominas i la Cristina Tapias es van fer amb la medalla de plata.

En tots aquests anys, la secció no ha parat de créixer i actualment és una de les seccions més nombroses del club, amb més de 150 palistes des de benjamins fins a veterans. La secció ha tingut nombrosos campions d’Espanya des del 1999 quan la Laura Garcia i la Gemma Cordonet van proclamar-se campiones d’Espanya d’hivern al campionat celebrat a Banyoles. Des de llavors, més d’una desena de palistes s’han coronat campions d’Espanya ja sigui d’hivern, en K1, K2 o K4. Aquest 2017, ha sigut una de les millors temporades de la ja veterana secció amb la consolidació per fi d’un equip sènior i alhora grans títols: un campió del món sub’23 (Albert Martí), una sotscampiona sub’23 (Laia Pèlachs) i un bronze europeu en marató (Aurora Figueras). A més, compta amb 4 palistes concentrats tot l’any amb la selecció absoluta (Albert Martí i Laia Pèlachs) i la juvenil (David Darné i Blai Muñoz).

Bookmark and Share