Artículos - Clubes y entidades

FA 80 ANYS

FA 80 ANYS

Club Natació Banyoles. Revista d'informació al soci
núm.49, desembre 2013, p.27

La veritat és que l'any 1933, tot just ara fa 80 anys, no va ser un bon any pel Club. Feia un any, el 1929, que les discrepàncies generades entres les seccions de natació i futbol, havien conduit a fer desaparèixer aquesta darrera, de manera que el club va decidir dedicar-se exclusivament a l’impuls de la natació. Un impuls que es va veure recompensat amb la concessió i posterior celebració dels campionats de Catalunya de Natació i Salts duts a terme l'any 1931. Uns campionats que foren un èxit de participació i públic i en els quals la recaptació va superar les previsions, de manera que el consistori no va haver d’aportar cap tipus d'ajuda econòmica.

Possiblement aquesta podríem dir injecció de moral que la Junta Directiva del Club va rebre, tot i la situació critica pel la qual passava l'entitat van fer que es plantegessin la possibilitat de construir una seu social a tocar de l'estany.

En una carta publicada en la premsa de l'època informaven que amb l'objectiu de «[...] facilitar la convivència i acostament dels diferents sectors banyolins i alhora, treballar conjuntament, sense solucions de continuïtat, pel progrés moral i material de Banyoles [...]» proposaven «[...] la construcció immediata a les vores de l’estany d’un edifici apropiat, que reuneixi totes les condicions degudes per a complir amb èxit la funció que tindrà destinada [...]».

La proposta passava «[...] per fer una cosa seriosa que sigui motiu d’orgull pels banyolins i l’admiració pels forasters, i alhora d’ésser un lloc de reunió i esbarjo que es converteixi en el centre d’atracció de forasters per fer conèixer les belleses inigualables del nostre magnífic estany». L'edifici en qüestió, segons projecte que li havien encarregat a l'arquitecte Francesc Figueras seria «[...] un bell i elegant edifici que constituirà un motiu ornamental per a l’estany i anirà acompanyat d’un esplèndid solàrium per a prendre banys de sol, la influència dels quals en la salut i enfortiment dels infants, no cal pas ponderar, per ésser ben reconegudes».

La idea que tenien era construir-lo davant l'anomenada Horta del Sr. Narcís per «[...] aprofitar l’esplèndida platja que s’estén davant del darrer pont fins a tocar a la pesquera de l’oca, com a camp de natació i bany que podran utilitzar per igual els nedadors com els que no saben nedar».

I deien que per tirar el projecte endavant «[...] hem de menester però, saber si contem amb l’ajut i l’entusiasme dels banyolins». I la millor manera de demostra-ho era «Si compartiu els nostres anhels i entusiasmes, si trobeu bona i encertada la nostra iniciativa, si us interessa la pau i unió entre els banyolins, si us preocupa l’atracció del turisme a casa nostra, si us mereixen confiança les nostres persones, faciliteu-nos la tasca que tenim a fer fent-vos socis del CLUB NATACIÓ BANYOLES».

Però sembla ser que els banyolins no van respondre com esperaven, perquè tot just un any desprès, el 5 de juliol de 1934 es convocava una reunió per decidir el futur de l'entitat. I aquesta decisió fou la d'anunciar «[...] la dissolució de la Societat, l’extinció del Club».

Bookmark and Share