Artículos - Clubes y entidades

ELS CONCURSOS DE FOTOGRAFIA DEL CLUB

ELS CONCURSOS DE FOTOGRAFIA DEL CLUB

Club Natació Banyoles, revista d'informació al soci
núm.46, desembre 2012, p.25

Tot just un any desprès que el Centre Excursionista de Banyoles posés en marxa el seu Primer Concurso Fotográfico, que s'allargaria ininterrompudament fins l'any 1975, el Club Natació Banyoles feia el mateix per la seva part.

Aquell primer concurs del Centre Excursionista, que portava per data el 24 d'octubre de 1953, diada de Sant Martirià, el va guanyar l'Anton Prat; emportant-se el segon premi l'Esteve Boschmonar i el tercer en Francesc Masgrau. L’Anton Prat, que en aquells moments era el sotspresidents del Centre, i l’Esteve Boschmonar, que n’era vocal, n'havien estat els dos primers presidents de la nova etapa del Club, iniciada l’any 1944, i en Francesc Masgrau, aleshores n’era el tresorer de la junta del Club.

Possiblement, aquesta dualitat entre membres de les dues entitats, va fer que des del Club es pensés en tirar endavant un concurs de fotografia que, com el mateix Masgrau explicava, es va crear amb l'objectiu de tenir un fons d'imatges de l'estany, ja que quan s'editava el programa de la travessia, el club no disposava de fotografies per il·lustrar-lo, com tampoc de sala on exposar les fotos participants i per això feia servir la biblioteca de l'ajuntament.

D'aquesta manera, l'any 1954 es va convocar, entre el 12 i el 26 de setembre, el 1er Concurso de Fotografías del Lago de Bañolas, que estava dotat amb un primer premi de 500 pessetes. Aquesta primera convocatòria tingué com a motius temàtics l’esport i el paisatge i el jurat va donar fins a sis premis i deu accèssits. La fotografia guanyadora portava com a títol Expansión i era obra de Josep Buil Mayral, que també va rebre el primer i el segon accèssit, per la seva banda Salvador Saurí va guanyar el segon premi amb Precocidad, i l'Enric Gratacós va ser el tercer amb Núvols i vims.

Tot i amb això, nomes es van dur a terme sis edicions, entre l'any 1954 i el 1959, amb una exposició retrospectiva, l'any 1960, coincidint amb la inauguració del nou edifici de l Club. Desprès d'uns anys que no es va dur a terme cap nova convocatòria, finalment l'any 1965 es va tornar a re-emprendre, amb el 7º Concurso Fotográfico del Lago de Bañolas, però també per un curt espai de temps, que va durar només tres anys.

Finalment, l'any 1996, per Sant Martirià, es posa amb marxa un nou concurs de fotografia, la 1a Exposició - concurs de fotografia esportiva que com deia en la seva presentació, perseguia dos objectius: d'una banda potenciar la fotografia dels esports que es practicaven al Club Natació Banyoles i el seu marc i, el segon, donar una ullada a les possibilitats de l’esport més enllà de la nostre ciutat.

La veritat és que va tenir una vida una mica més llarga que en la seva primera etapa, però finalment, l'any 2005 amb la irrupció de la fotografia digital i en concret el retoc fotogràfic, en un concurs on es barrejaven fotografies fetes amb mitjans tradicionals amb les fetes digitalment, i davant la dificultat de poder discernir entre una fotografia retocada o no, aquest concurs va passar a millor vida.

Tot i que, i tot s'ha de dir, un altre fet que també el va abocar a desaparèixer, va ser el canvi d'ubicació de les atraccions de Sant Martirià que quan l'any 1996 es va reactivar aquest concurs, encara es feien a la zona que envolta al club i la Draga i que comportà, que més d'un miler de persones aprofitessin per visitar l'exposició, mentre que el 2005 quan els "cavallitus" estaven molt lluny de l'estany, foren nomes 105 els visitants.

Bookmark and Share