Artículos - Ciencias

LA IV TROBADA INTERCOMARCAL: UNA JORNADA COMPLERTA

LA IV TROBADA INTERCOMARCAL: UNA JORNADA COMPLERTA

Butlletí del Centre Excursionista de Banyoles
núm.429 , setembre-novembre 2007

El passat 21 d'abril es va dur a terme, a la sala d'actes del Club Natació Banyoles, la "IV trobada intercomarcal d'Associacions Astronòmiques de la província de Girona", comptant, entre el nombrós públic, amb representants de diferents associacions astronòmiques catalanes: Agrupació Astronòmica Aster de Barcelona, Agrupació Astronòmica de la Garrotxa, Agrupació Astronòmica de Manresa, Agrupació Astronòmica de Sabadell, Agrupació d'Afeccionats a l'Astronomia de Girona (AAAGi), Societat Astronòmica de Figueres i evidentment els amfitrions: Astrobanyoles (Secció de Astronomia i Ciència del Centre Excursionista de Banyoles).

A les quatre de la tarda es van obrir les portes de la sala per rebre els assistents, aixì com distribuir les acreditacions i mitja hora mes tard, en Joan Anton Abellan, per part d'Astrobanyoles i la tinent d'alcalde de la ciutat, Eulalia Turró, inauguraven aquesta IV trobada.

Un cop acabats els actes protocol·laris, començava la tanda de ponències. Sota el títol de "VNT-Virtual Newton Telescope", l'Albert Gascon, de l'AAAGi, va fer un resum de l'elaboració d'una taula de càlcul per dur a terme la construcció d'un tub de telescopi. A continuació en Francesc Pruneda, de la mateix associació, es explicava la "Construcció d'un observatori de baix cost", i per acabar la primera part, l'Antoni Raïch, d'Astrobanyoles, ens comentava els "Darrers avenços en Cosmologia".

La segona part va començar amb unes breus pinzellades sobre "Introducció a l'astro-fotografia digital" a càrrec del nostre soci, i membre també de l'Agrupació Astronómica de Sabadell, Daniel Bosch. A aquest li va seguir, i com a plat fort de la jornada, en José Muñoz Reales, membre d'Aster i especialista en fotografia solar, que ens delectava amb un seguit de fotografies que acompanyaven la seva exposició sobre "Observació i fotografia del Sol en H-alfa".

I mentre fèiem temps pel sopar, el consoci Gerard Gomez, va fer de moderador d'una taula rodona que sota el lema "Que es pot fer des de les associacions per fomentar la divulgació de l'astronomia" va implicar a tots els assistents. En acabat el sopar, ens vam traslladar al Pla de Martís, on en mig de mes d'una dotzena de telescopis, vam poder comprovar "in-situ" algunes de les coses explicades al llarg de la tarda i arrodonir la jornada amb una bona observació.

Bookmark and Share