Artículos - Biografias

PERE PUJOL, ENTRE EL FUTBOL I LA NATACIÓ

PERE PUJOL, ENTRE EL FUTBOL I LA NATACIÓ

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.99, març de 2008, pg.35.

En Pere Pujol i Pujol (1904-1967) fou un home amb el cor partit, i m'explicaré: d'una banda formava part d'aquell equip de futbol del Club Natació Banyoles, que a finals dels anys vint del passat segle tingué tants problemes amb la secció de natació i que va desembocar amb l'eliminació d'aquell esport del si del Club; però d'altra banda fou un gran amant de la natació, de tal manera que inculcà aquest esport en els seus dos fills: Joaquim "Quim" i Josep "Pep", el dos olímpics que el Club ha tingut en aquesta disciplina (Tokio 1964 i Munic 1972).

Jugador de futbol del F.C.Banyoles, des de començaments dels anys 20 del passat segle, passà desprès a les files del Centre d'Esports Banyoles, quan aquell es va dissoldre. L'any 1925 entra a formar part, com a vocal, de la primera junta directiva del Club, i a finals de 1927, forma part de la comissió encarregada de crear un equip de futbol i de construir unes instal·lacions adequades per poder practicar aquest esport. Forma part dels primer jugadors que van defensar els colors del Club i el 17 de juny de 1928 en l'acte d'inauguració del nou Camp d'Esports, va ser qui va defensar la porteria, contra l'equip de la U.D.Girona. A l'estiu però, es van produir greus disputes entre les seccions de natació i la de futbol, de tal manera que la temporada 1928-29 el nou camp de futbol es va llogar a l'Ateneu Social Democràtic F.C. de Girona, equip amb el qual en Pere hi va militar durant aquesta temporada.

El 18 de juliol de l'any 1929 i coincidint amb l'entrada d'en Lluís Hostench com a President de Club - fins llavors n'havia estat el secretari i estava estretament vinculat a la secció de futbol – tornarà a formar part de la Junta Directiva, com a secretari, càrrec que ostentarà fins el proper canvi de directiva que es durà a terme el 16 de juny de 1930.

Com ja em vist, en Pere va viure un dels períodes mes durs del Club amb unes lluites internes molt fortes que van culminar a finals de l‘any 1929 amb l'expulsió de la secció de futbol del si de l'entitat. Podria ser que a causa d'aquestes desavinences, que li van causar un gran desencís, o be amb l'afany de buscar nous reptes, el cas es que a partir d'aquest moment es desentén del mon de l'esport i entra en el de la política, on el trobarem l'any 1931 formant part de la candidatura d'esquerres a les eleccions municipals, que reunia republicans federals i gent d'Acció Catalana, juntament amb Jacint Masgrau i Francesc Boixó.

El 16 de setembre de l'any 1961, amb els seus fills, Joaquim i Josep, dedicats de ple al mon de la natació (en Quim havia set el guanyador absolut de la Travessia els anys 1959, 60 i 61) i amb un Club molt diferent a aquell que va deixar als anys trenta, sota la presidència d'en Josep Maria Agustí, es torna a incorporar a la directiva del Club, essent-ne un dels delegats de natació, juntament amb en Jeroni Moner i en Josep Tresserras.

Bookmark and Share