Artículos - Biografias

MOSSÈN JOSEP COMERMA, RECTOR DE CANET DE MAR

MOSSÈN JOSEP COMERMA, RECTOR DE CANET DE MAR

Els Colors del Pla de l´Estany
núm.225, setembre 2017, p.56

Josep Comerma Vilanova va néixer a la plaça del Carme de Banyoles el 17 de desembre de 1887. Era fill d'Esteve Comerma i de Joaquima Vilanova, ambdós fills de Mieres, essent el cinquè de set germans: Úrsula, Ramon, Joaquima, Josefa (que va ser religiosa del convent del Sagrat Cor de Banyoles), Salvador i Lluís.

Va estudiar llatí a l'escola que hi havia al monestir de Sant Esteve de Banyoles, on el curs 1897-98, va començar a la preceptoria del mateix, que estava situada a la Casa Missió, la carrera eclesiàstica.

Pertanyia a una família nombrosa, amb pocs recursos econòmics, d'aquí que quan el 1900 va anar al Seminari Menor del Collell, va fer de fàmul o criat per tal de poder-se pagar els estudis. Passats tres anys i amb els estudis acabats, ingressà a la facultat de Teologia del Seminari Major de Girona on hi va romandrà 5 anys, fins que el 1909 va ser nomenat sotsdiaca i al poc temps professor del Collell. Un any més tard va ser ordenat sacerdot, celebrant, el 21 de maig, a la Casa Missió de Banyoles la seva primera missa.

El mes d'octubre de 1911 va deixar el seminari del Collell per fer-se càrrec de la càtedra de llatí del Seminari Diocesà de la capital gironina. I a l'any següent, el 26 de setembre obtenia la llicenciatura de Teologia.

Desprès de vuit anys al capdavant de la càtedra de llatí, el 1920 se li va encomanar la càtedra de retòrica i poètica, càrrec que exercirà al llarg de 5 anys. Va ser al llarg d'aquest període que va publicar una Història de la literatura catalana, un dels primers manuals escrits sobre aquest tema i que va estar insubstituïble durant molts anys. Era l'any 1923.

Tres anys més tard, el 1926, contra tot pronòstic, doncs ningú del seu entorn s'ho esperava, es va presentar a les oposicions per a parròquies vacants, obtenint la de Canet de Mar. I amb l'entrada del nou any, el 15 de gener es va fer càrrec de la seva rectoria.

De salut delicada, quan estudiava llatí al monestir ja va romandre un any apartat dels estudis a causa de la seva salut. I anys més tard, mentre estava estudiant a la preceptoria, de nou va recaure i va tenir que romandre uns mesos en repòs. I de fet al llarg de molt anys va patir una greu diabetis, a la que se li va venir a afegir un tumor intestinal maligne, que li provocava forces dolors.

El càncer el va lliurar del martiri que varen patir molts dels seus companys tant bon punt va esclatar la Guerra Civil, doncs va morir a Canet de Mar el 10 d'abril de 1936, dia de divendres sant, en el decurs d'una operació que li van fer per tal d'extirpar-li el tumor, però el mal havia prosperat massa i el metges no varen poder fer-hi res.

Altres obres seves són Novena, història i cançoner de Ntra Sra. de la Misericòrdia de Canet de Mar (1933) i Novena a la Mare de Déu de la Misericòrdia: coronada canònicament i venerada en el seu santuari de Canet de Mar.

Bookmark and Share