Artículos - Biografias

IGNASI DE FERRER I ROIG, DELS FERRER DE FONTCOBERTA

IGNASI DE FERRER I ROIG, DELS FERRER DE FONTCOBERTA

Els Colors del Pla de l'Estany
núm. 129, setembre de 2010. p.42

Descendent de Jaume Ferrer, de Fontcoberta, que l'any 1481 havia obtingut el privilegi de generositat, va néixer a Girona dins el primer quart del segle XVIII. Era fill de Bonaventura Ferrer - auditor de guerra i assessor del reial cos d'artilleria de Girona - i de Paula Roig i Camps, filla d'Ignasi Roig i Grau, notari de Girona. Provenia d'una família de tradició en el mon de les lleis, de manera que seguint les passes del seus avis i del seu pare, es doctorà en dret, al igual que ho feu el seu germà Antoni, mentre que la seva germana Maria Teresa entrava l'any 1737 al noviciat de les clarisses de Girona.

Fou advocat de la Reial Audiència de Catalunya, advocat fiscal (1762), jutge d'apel·lacions feudals (1773), advocat fiscal de la cúria i assessor de les baronies (1775). El 7 de desembre de 1795, se li atorga el privilegi de Cavaller del Principat de Catalunya, per la qual cosa i per tal de que se li concedís, a més de la "media annata" hagué de pagar 5000 rals destinats a les obres del port de Tarragona, essent un dels vuits cavallers a qui se'ls va concedir aquest benefici.

Es casà l'any 1748 amb Maria Teresa Singla - filla del també Doctor en Drets Gaspar Singla - amb qui va tenir cinc fills (tres nois i dues noies), i tret d'un, l'Ignasi que seguí la carrera eclesiàstica - tot i que en fou fiscal de la cúria (1788) - tots estigueren relacionats amb el mon de les lleis: Josep Antoni, l'hereu, durant l'ocupació francesa fou jutge civil de l'Audiència de la ciutat de Girona i es casà amb M. Lluïsa de Marcillo i Martorell, filla d'Antoni i Maria Teresa; Bonaventura, fou advocat de la Reial Audiència de Catalunya; Maria Lluïsa, es casà amb Manuel Miralbell i Font, ciutadà honrat de Barcelona i notari de Blanes; i Maria Caietana, ho feu amb Tomàs Frigola i Verdaguer, Doctor en Drets, fill de Navata.

Per la seva banda el seu germà Antoni Ferrer i de Roig, també Doctor en Drets, es casà amb M. Teresa Martorell, germana de Susanna, que estava casada amb Antoni de Marcillo i Masmitjà d'Olot, Doctor en Drets i advocat també de la Reial Audiència de Catalunya, la filla dels quals es casà amb un nebot de l'Antoni.

Durant molt de temps els títols de Doctor en Drets dels Ferrer de Fontcoberta, els va servir per impulsar el seu ascens social mitjançant l'exercici de diferents càrrecs públics, però amb l'Ignasi - que acumulà un important patrimoni rural - aquesta influència arribà al seu zenit, i a partir d'ell, va disminuir la utilitat econòmica i social que, fins llavors, la categoria de Doctor en Drets havia tingut per a la família, de tal manera que, fins i tot el seu fill Josep Antoni, a la llarga, obvià el títol de Doctor en Drets en la seva signatura, per fer servir primer el de cavaller i desprès, cap el 1824, el de regidor perpetu de la ciutat de Girona.

Les armes heràldiques de la família eren "...terciado en faja: 1º, de gules, con una fuente de plata, terrasada y superada de un dosel de los mismo, y acostada de un guerrero armado de plata con espada y rodela; 2º, de gules, con una banda de oro cargada de una cotiza de azur, y 3º, de plata, con tres estrellas de gules ..."

Bookmark and Share