Artículos - Biografias

EN LLUIS JULIÀ, UN ENTRENADOR MOLT COMPLERT

EN LLUIS JULIÀ, UN ENTRENADOR MOLT COMPLERT

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.102, juny 2008, p.64

D'en Lluís Julia i Ardenuy (1921-1997), al que podríem definir com un esportista complert, caldria assenyalar dues etapes molt diferenciades: la d'esportista en actiu, i la de preparador físic.
Com a esportista en actiu, fou jugador internacional de Handbol a 11, una modalitat del handbol que es jugava en camps de futbol. En aquest esport va vestir els colors del GEiEG, del Sant Gervasi i del F.C.Barcelona, on va arribar a guanyar tres copes del Generalíssim. Però a la vegada que jugava aquesta modalitat de handbol, també practicava el Handbol tal i com el coneixem avui en dia, on defensant el colors del F.C.Barcelona arribà a participar en el I Torneig Internacional.
Va destacar com atleta, arribant a ser campió de Catalunya de 800 m. llisos i de salt d'alçada. Fou subcampió d'Espanya amb els 110 m i 400 m tanques i guanyà la Copa d'Espanya, sota el colors de la selecció Catalana. I per últim també fou jugador de basquet.
A començament dels anys seixanta, acabada la seva tapa d'esportista en actiu, entra en contacte amb el Club Natació Banyoles on es farà càrrec de la natació i el waterpolo. Durant aquests anys, tret de l'any 1962 en que marxa a Alemanya per entrenar l'equip de l'Stuggart, en Julià serà l'entrenador oficial del Club i un dels tècnics més populars de l'entitat ja que va ensenyar a nedar a diverses generacions de banyolins. De tornada d'Alemanya i instal·lat definitivament a Banyoles es va fer càrrec també de les seccions de rem, handbol i atletisme.
Els anys seixanta van ser un anys d'una gran revifalla tant de la massa social com de l'esportiva i en Julià en fou un dels seus màxims responsables. A banda d'entrenador del Club, fou monitor d'esports a la ciutat i a traves de l'Ajuntament, impartí classes a l'escola Abad Bonito i a l'Institut de Batxillerat, un fet que el van fer molt popular entre la mainada banyolina i que en bona part, com ja he dit, va comportar aquesta revifalla esportiva del Club.
En "Julià", com era conegut, entrenava els nedadors i també preparava els atletes, que no comptaven amb massa recursos i que juntament amb alguns remers, conformaren l'equip de corredors del CN Banyoles el quals competien en les curses que s'organitzaven per les comarques gironines. I fins i tot en alguna ocasió, els atletes del Club eren cedits al GEiEG, que necessitava fondistes i així podien entrenar a les seves instal·lacions.
Com a entrenador de waperpolo, aconseguí que el Club participés en la Copa Pirineus, una petita lligueta entre el C.N Cerbère, el C.D. Portbou, el C.N Olot i el Banyoles, el que representà un incentiu per als waterpolistes del Club que tenien una oportunitat per competir amb equips de fora de la província.
L'any 1963 també es va fer càrrec d'un grup de noies que provinents del món del basquet van decidir formar un equip femení de handbol i a les quals el Club oferí la possibilitat d'entrenar-se i jugar a les seves instal·lacions.
Col·laborà també amb la Federación Española de Remo i fou guardonat pel patronat banyolí de l'esport, pel Consell Comarcal del Pla de l'Estany i per la Representació Territorial d'Esports de la Generalitat.

Bookmark and Share