Artículos - Biografias

EN FELIP SANCHEZ BABOT I EL CLUB NATACIO BANYOLES

EN FELIP SANCHEZ BABOT I EL CLUB NATACIO BANYOLES

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.100, abril 2008, p.44

La relació d'en Felip "Pipe" Sanchez Babot i el Club es remunta a l'any 1944, quan aquest jove nedador, nascut el 16 d'abril de l'any 1924 a Girona, i uns quants amics, tots ells socis del GEiEG, se'ls va posar al cap organitzar una prova de llarga distància a l'estany de Banyoles. Naixia així la que amb els anys seria batejada com la Festa Major de la Natació Catalana: la Travessia de l'Estany de Banyoles, a la que en "Pipe" anomena "la meva travessia", doncs l'ha dut a terme 57 vegades, des d'aquell llunyà 17 de setembre de 1944 - on va aconseguir arribar en primer lloc, en un temps de 36 minuts 46 segons - fins l'any 2003 en que se'n va acomiadar.

A mitjans dels anys cinquanta, aconseguí un cert prestigi internacional com a nedador, duent a terme diferents travessies a mar obert com la de l'estret del Bósfor (on va tenir que anar esquivant un seguit de vaixells en els 2 km que te aquest recorregut que separa les bandes europees i asiàtiques de la ciutat d'Istambul) ; la de l'estret de Dardanels (que comunica el Mar de Màrmara amb l'Egeu) en una travessa en la que va tenir que lluitar durant 7 km. amb una forta corrent que el desviava del seu objectiu; i la de l'estret de Gibraltar, el 3 de setembre de 1955 , ont semblant-li pocs els 14 km que hi ha per la seva part mes estreta, va escollir fer-ho entre Punta Europa (Gibraltar) i Playa Benitez (Ceuta) que te mes del doble, en concret 30 km.

A banda d'aquestes travesses, evidentment en va dur a terme també al nostre país, i d'entre elles cal destacar els 13 km que hi ha entre Tossa i Sant Feliu de Guíxols; els 25 km entre Tossa i Palamós, que els va fer en un temps de 6 hores i 23 minuts; dos minuts menys del que va tardar en fer els 14 de la badia de Roses, on va tenir que lluitar contra un fort vent que li venia en contra.

Però en Pipe, al ser "un esportista dels d'abans", podem dir que ha estat un pluri-esportista, i a banda de la natació també ha practicat la vela, l'excursionisme (on ha fet entre d'altres els cims de l'Aneto i Bastiments) i la gimnàstica sueca. Ha estat també un notable saltador de llargada (5 metres 23 centímetres) un important velocista de 100 metres (en 12 segons 1 dècima) pioner del Cross i cofundador de la pujada al Santuari dels Àngels. Campió de Catalunya dels 1500 metres i de gran fons, arribà a ser Campio Estatal Universitari amb el seu equip de waterpolo.

Metge de professió, va ser un dels primers en tot l'estat que es va especialitzar en medicina esportiva. Ha set president de la Federació Catalana d' Atletisme a Girona i membre de la Junta Provincial d'Educación Física y Deporte. Li han atorgat la Medalla d 'Or de la Ciutat de Girona al mèrit esportiu, es soci predilecte del GEiEG i l'any 1998 se'l va fer soci d'honor del Club Natació Banyoles.

Actualment aquest "jove" de 84 anys encara segueix nedant, cada matí, la seva hora diària i prova d'això es que l'any passat encara va participar en el Campionats d'Espanya de veterans celebrats a Madrid, en la modalitat de 50 metres lliures.

Bookmark and Share