Artículos - Biografias

ELS FORNELLS PREVERES

ELS FORNELLS PREVERES

Els Colors del Pla de l´Estany
núm.207, març 2017, p.49

Els Fornells foren una família banyolina que al llarg de les generacions va tenir sempre un o altre membre relacionat amb l'església. Aquest seria el cas de Joan Fornells Obrador (1810-1883), del seu oncle Miquel Fornells Fàbrega (1761- ) i del seu nebot, Pere Fornells Bell·lloc (1839- ). I encara caldria afegir a aquesta llista en Joan Hospital Hort (1725-1800), jesuïta missioner a l'Equador, que si bé no porta el cognom Fornells n'és un antecessor directe, doncs era germà de Magdalena Hospital, casada amb Joan Fornells, paraire de professió i regidor de l'ajuntament de Banyoles. Cal a dir que en motiu del casament, la Magdalena va rebre com a dot del seu pare, Martirià Butinyà Aulet, mestre de cases i alcalde de Banyoles en més d'una ocasió, i que està enterrat al monestir de Sant Esteve de Banyoles ?el que denota la posició social d'aquesta família.?, una casa situada a la cantonada de ponent de la plaça de la Font, la que actualment es coneix com a can Fornells i que forma del conjunt que conforma l'edifici del Museu Arqueològic. Entre els seus nets es trobava en Miquel Fornells Fàbrega.

Però d'en Joan Hospital ja en vaig parlar al número 153 d'aquesta mateixa publicació, de la mateixa manera que vaig fer-ho d'en Pere Fornells, al número 167 per això em centraré tant sols en els altres dos Fornells: en Joan i en Miquel.

En Joan Fornells Obrador, va néixer a Banyoles el 27 de setembre de 1810 i era fill de Joan Fornells Fàbrega i de Magdalena Obrador, de Mieres, i tenia com a germà a Miquel, que va ser el pare del prevere Pere Fornells Bell.lloc; de Joan, cirurgià i alcalde carlí de la ciutat de Banyoles entre 1881 i 1883, que es va casar amb Teresa Porcioles; i de Joaquim, que fou teixidor.

Ordenat sacerdot el 16 de novembre de 1845, va exercir de mestre de llatinitat en la seva pròpia escola, on va formar molts sacerdots, entre ells els pares Josep Dutras, Pere Teixidor i Francesc Xavier Butinyà. L'any 1852, l'Ajuntament de Santa Eugènia el va presentar per al benefici de Santa Eugènia de Santa Maria dels Turers de Banyoles, vacant per òbit de Joan Falgueres.

L'any 1861 sabem que vivia a Can Fornells, a la plaça de la Font número 1, en companyia d'un seu germà, i que el 1875 era vocal de la junta local d'ensenyament.

Va morir el 27 de setembre de l'any 1883.

Per la seva banda, d'en Miquel Fornells Fàbrega poca cosa sabem. Nascut a Banyoles el 22 de juny de 1761, era fill de Joan Fornells Hospital, paraire i de Maria Fàbrega, filla del també paraire Rafael Fàbrega de Cistella, amb qui s'havia casat el 1757. I nét, com ja hem dit, Joan Fornells i de Magdalena Hospital Hort.

Fou tonsurat el 19 de març de 1779. Deu anys més tard, el 19 de setembre de 1789 fou nomenat sots-diaca, i el 19 de desembre del mateix any, diaca. Ordenat sacerdot el 27 de febrer de 1790, l'any 1795 era rector de l'església de Sant Esteve de Biure.

Bookmark and Share