Artículos - Biografias

EL FOTÒGRAF JAUME CLARAMUNT ANTIGA

EL FOTÒGRAF JAUME CLARAMUNT ANTIGA

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.233, maig 2019, p.58.

Nascut a Borgonyà (Pla de l'Estany), el 25 de maig de 1866, era fill de Joan Claramunt Busqué, fabricant de paper de professió, i de Josefa Antiga Rovira, de Borgonyà.

Als voltants del 1887 es varen instal·lar a Banyoles, on la família treballava a la fabrica de paper dels Escatllar (a l'antic molí d'en Forgas).

Es va casar amb Rosa Funtané Taja, el 14 d'agost de 1889. Una banyolina de la plaça major filla de l'esparter Miquel Funtané i de Teresa Tajà, amb qui va tenir cinc fills.

En Jaume, seguint la tradició familiar, va fer de paperer, primer amb el seu pare i més tard en una fàbrica pròpia del carrer de Girona, fins que l'any 1889 va obrir una botiga de papereria. Eren uns anys en que si bé a les ciutats més importants ja començaven a haver-hi estudis de retratistes, a les ciutats petites els fotògrafs compaginaven aquesta feina amb altres professions, però es trobaven en que tenien que competir amb els professionals de ciutat, els qual començaven a obrir sucursals en les poblacions del seu entorn, que tants sols obrien un o dos dies per setmana, normalment coincidint amb el mercat setmanal.

Desprès d'estar-se primer al carrer de Santa Maria i més tard al de Mercadal, finalment l'any 1905 va obrir botiga a la plaça Major, on va comprar un impremta. Allà va ser on va començar a comercialitzar la fotografia urbana i paisatgista de Banyoles i comarca, essent les seves col·leccions les més complertes de les realitzades a Banyoles abans de la guerra.

Viatjava sovint a Barcelona on s'assabentava de les darreres novetats, d'aquí que l'any 1896 adquirís una màquina de fotografiar marca Kodak, empresa de la que en va ostentar la seva representació. Amb aquest nou aparell fotogràfic a l'espatlla es va dedicar a sortir d'excursió per la comarca, acompanyat pel seu amic Manuel Pigem, amb qui formava un bon tàndem. Un amb la càmera de fotos i l'altre amb les teles i els pinzells. D'aquestes «excursions» sortiran unes de les imatges paisatgístiques més bucòliques de Claramunt.

Com a editor, va editar una gran quantitat de targetes postals, però no tant sols seves, sinó d'altres fotògrafs, fet que a vegades fa que sigui difícil discernir-ne l'autoria de les imatges.

A la seva mort, ocorreguda a Banyoles el 27 de febrer de l'any 1923, el negoci el varen seguir regentant les seves filles Josefa i Teresa, «Filles de J.Claramunt», que en el cartipàs de Festa Major de 1929 s'anunciaven dient: «Antigua casa Claramunt: El encanto de sus excursiones y paseos por el campo, y la alegria de sus parientes y amigos, proporcionan a usted unas horas de felicidad, que, desgraciadamente, se olvidan demasiado deprisa ... si no tiene usted un «KODAK» con el que fijar en bellas instantáneas sus más gratos y felices recuerdos».

Bookmark and Share