Artículos - Biografias

EL CLUB NATACIÓ BANYOLES I ELS GERMANS GIMFERRER

EL CLUB NATACIÓ BANYOLES I ELS GERMANS GIMFERRER

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.108, desembre 2008, p.52

Al finals de la dècada dels anys cinquanta, el club estava a punt d'experimentar un canvi substancial: s'estaven coent les bases per poder tenir un nou edifici. I al president que li va tocar estar al capdavant d'aquell període fou en Josep Maria Gimferrer i Garriga. Escollit l'any 1957, en substitució d'en Xavier Prats, heretà un projecte que s'havia posat en marxa l'any 1954, amb l'anterior junta, i que va veure la llum l'any següent amb la presentació a l'ajuntament de Banyoles, del projecte obra de l'arquitecte Jordi Masgrau. A partir d'aquí, i gracies als esforços de gent com l'esmentada i a la que caldria afegir noms com els de Llorenç Castañer, David Moner, Jordi Gimferrer i Josep Maria Agustí, que aconseguiren engrescar en el projecte al aleshores Delegado Nacional de Deportes, Joan Antoni Samaranch, l'any 1959 es posava la primera pedra del futur Club.

Però a banda d'aquesta gran iniciativa, que culminà el 18 de setembre 1960 amb la inauguració del nou Club, l'etapa d'en Josep Maria Gimferrer ve marcada també pel naixement, l'any 1958, de la secció de rem, de la que enguany s'ha celebrat el seu cinquantenari. També fou aquest any que amb motiu del Campionat d'Espanya de Rem la junta va voler sorprendre els participants amb una exhibició d'un esport nou per a Banyoles: l'esquí nàutic i uns mesos mes tard, el setembre, s'hi celebrà el Gran Premi de Catalunya d'Esquí Nàutic i el Campionat d'Espanya d'out-boards, un campionat, el primer, en el que participà un esportista del que ja hem parlat una mica mes amunt, en Joan Antoni Samaranch.

L'any 1961, el succeí en el càrrec en Josep Maria Agustí, mentre que ell es feia càrrec de la vicepresidència econòmica, a la vegada que n'era el president de la comissió de l'edifici social, fins que en Llorenç Castañer es va fer càrrec de la presidència l'any 1963.

Hem parlat de l'any 1958 com l'any en que es va iniciar la secció de rem, i el que no hem dit es que el seu impulsor fou el aleshores vocal del club, en Jordi Gimferrer i Garriga. La seva etapa de directiu del Club es perllongà durant mes d'una dècada, i a la vocalia de rem li va seguir la de la Comissió Esportiva, els anys 1959 i 60. L'any següent seria delegat de premsa i propaganda i, a finals de 1961, amb l'entrada de Josep Maria Agustí, en seria vicepresident 2on i president de la comissió esportiva, a la vegada que també n'era el delegat de rem durant els anys 1961 i 62. L'any 1965 substituí amb en Llorenç Castañer en el càrrec de president, fins l'any 1970 en que aquell se'n va tornar a fer càrrec.

Mentre ostentava la presidència de la comissió esportiva, es van dur a terme diferents proves del calendari internacional, com son l'organització, el 1963, del Campionat d'Europa de Motonàutica i els anys 1963 i 1964 dels Campionat d'Europa Júnior d'Esquí Nàutic. També l'any 1964 es va inaugurar la pista olímpica de rem i el Club va tenir, el mateix any, el primer olímpic, en Quim Pujol, que a la vegada va ser el primer esportista gironí que va participar en uns Jocs; ja essent-ne president, el 1.966 el Campionat del Món de Motonàutica. També cal a dir que sota la seva presidència, s'inaugurà el 1967 la primera piscina coberta del Club i que el 1968 pogué acompanyar personalment a tres olímpics mes, aquest cop amb en Joan Solano, Angel Urrútia i Filibert Marcó a les olimpíades de Mèxic.

Bookmark and Share