Artículos - Biografias

EL "PADRE JOHN" UN BANYOLÍ A AMÈRICA

EL "PADRE JOHN" UN BANYOLÍ A AMÈRICA

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.159, març 2013, p.55

Joan Corominas Pujolàs, el "padre John", va néixer a Banyoles el 7 de desembre de 1920 a Can Cisó de Guemol. Va estudiar al col·legi dels Hermanos i a l'edat de 17 anys, amb l'esclat de la Guerra Civil, es va allistar en l'exèrcit "nacional", entrant a formar part del "Tercio de N.S. de Montserrat”, essent-ne destacat a les Terres de l'Ebre. Les bones amistats que va fer en l'exèrcit, dels quals, algunes van morir als seus braços, i la brutalitat de la guerra, van representar un punt d'inflexió en la seva vida. Després de la guerra, juntament amb un amic de l'exèrcit va entrar als Missioners Claretians, a Vic. Cal esmentar que el seus germans, Pere i Jaume, varen lluitar també, però en el bàndol contrari. Per aquest motiu, en acabar la guerra, en Jaume va marxar al Brasil, on va morir fa pocs anys. Per la seva banda, en John, que és com era conegut en terres americanes, va fer la seva primera professió a Barbastre, el 16 de juliol de 1942 i fou ordenat sacerdot el 16 de juliol de 1949 a Tarragona.

Es va convertir en un conegut predicador i mestre de retir, en particular a les comunitats juvenils i religiosos, i també dins l'estament militar, com les conferencies quaresmals dutes a terme el març de 1954 "para generales, jefes y oficiales de la cuarta región militar". Però això no vol dir que fos una persona addicta al règim, doncs com ell mateix deia havia publicat coses que no havien agradat ni al regim franquista ni a la jerarquia que presidia el nacionalcatolicisme.

El 1962 perfeccionà el seus estudis a la ciutat de Roma on va rebre la Llicenciatura en Filosofia per la Universitat Angelicum de Roma. Destinat a la Província Claretiana Oest, als EUA, va aterrar el 1965 a Phoenix, Arizona, on va treballar en la Casa Claret de Cursillos de Cristiandad. Aquest mateix any va fundar el "North American Catalan Society" (una mena de Casal dels Catalans de Califòrnia), que amb el pas dels anys, entre altres coses, va organitzar cursos de català al "California State University - Dominguez Hill" (impartits pel propi Corominas i per Efrem Compte).

L'any 1973 un nou destí el va portar a Los Angeles, a la casa-seminari que la congregació tenia a Rancho Rodríguez, a la vegada que era nomenat coadjutor en el santuari de Guadalupe. En aquest nou destí va començar a desenvolupar una nova tasca: la intel·lectual (els caps de setmana els dedicava a l'apostolat i la resta a estudiar a la Universitat del Sud de Califòrnia (USC), on va rebre dos màsters, un en filosofia i l'altre en llengua espanyola i un doctorat en Literatura i Llengua espanyola, especialitzant-se en literatura mexico-americana i sobretot en cultura, historia i literatura mexicana. Això el va portar a fundar el "Instituto de Cultura Mexicana", més tard anomenat "de Cultura Hispanoamericana", amb un clar exemple dels seus esforços per aconseguir que la comunitat hispanoamericana progresses mitjançant els estudis. El mes de gener de 1977 fou nomenat Doctor en Filosofia, presentant la seva defensa oral "El valor semántico de la poesia de Ramon Lopez Velarde” (un poeta mexicà, iniciador de la poesia contemporània mexicana).

Va viatjar donant conferències sobre literatura i desenvolupament etnològic i cultural, per tot el sud-oest dels EEUU, Argentina i Brasil, així com a diverses universitats europees, viatges que aprofitava per desplaçar-se fins a Catalunya i evidentment a Banyoles, com el que el va dur l'any 1985 en que va ser rebut pel president de la Generalitat, Jordi Pujol, el qual, quan l'any següent, junt amb la seva esposa varen anar a Califòrnia, en motiu del 200 aniversari de la fundació de la ciutat de Los Angeles pel català Gaspar de Portolà, el varen visitar, hostejant-se a casa seva.

Va publicar nombroses monografies en espanyol, català i portuguès, van ser nombroses les ponències sobre el Quixot que va defensar arreu del món i va rebre molts premis i reconeixements, un d'ells de mans del rei Joan Carles I, per les seves contribucions culturals i acadèmiques a Espanya Va morir el 26 d'abril de 2012, a Santa Teresita's Manor, Duarte, Los Angeles i el seu enterrament es va dur a terme 1'1 de maig a San Gabriel Mission.

Bookmark and Share