Artículos - Deportes

EL VOLEIBOL I EL VOLEI-PLATJA

EL VOLEIBOL I EL VOLEI-PLATJA

Revista de Banyoles
núm.1062, maig 2022, pp.10-11.

Aquest esport, que en un principi va rebre el nom de mintonette, va ser ideat per William G. Morgan, l'any 1895, director d'educació física de l'Associació Cristiana de Joves (YMCA) a Holyoke (Massachusetts), una ciutat situada a 16 km de Springfield, on quatre anys abans s'havia inventat el basquet, un esport considerat més violent, d'aquí que Morgan volgués trobar una alternativa a aquell, més suau, sense contacte físic entre els dos equips.
Els anys següents la pràctica d'aquest esport es va anar escampant per tot el món. Primer va arribar al Canadà el 1900, i tot seguit, a l'Àsia. Durant la Primera Guerra Mundial els soldats americans el van portar a l'Europa de l'Est, on va esdevenir molt popular, escampant-se desprès per tot el continent europeu. Als Jocs Olímpics de 1924 el voleibol va ser presentat com a esport de demostració, però no ho va ser de ple dret fins l'any 1964, als jocs de Tòquio. Una variant d'aquest, el volei platja, ho fou el 1996, als jocs d'Atlanta, una variant que curiosament va arribar a Catalunya abans que la del volei en pista, el qual, a Espanya no serà reconegut com a esport fins l'any 1949, disputant-se la temporada 1950-1951 el primer Campionat d'Espanya. A poc a poc, la pràctica d'aquest esport s'anirà fent popular de manera que a Banyoles el dia 23 de desembre de l'any 1955, a la plaça dels Servites, (que en aquella època feia les funcions de camp municipal d'esports), la «Cátedra provincial de la Sección Femenina de FET y de las JONS de Gerona», en motiu de la «Clausura del Curso de Hogar y Formación», va organitzar una competició del que llavors rebia el nom de «balonvolea».
Sembla ser que la visió d'aquest esport va despertar les ganes de practicarlo entre el joven de la població, ja que a partir de llavors són diverses les temptatives de fer pistes destinades exclusivament a la pràctica d'aquest esport. La primera d'elles, serà l'any 1960 que en motiu de l'edificació del nou club social del Club Natació Banyoles, s'inclourà entre els projectes una pista per poder jugar a aquest esport. L'any següent, serà en Celso Costa, com a president de l'Asociación de Padres de Familia, qui preguntat sobre el futurs projectes de l'associació responia que hi havia el de «la construcción de una pista de patines en el nuevo parque infantil [...]» on diu que es podrà practicar el «balón bolea en una zona centrica y accesible a cualquier hora del dia». Finalment, el 1962, a la plaça dels Servites s'inaugurava una pista polivalent en la que entre d'altres es podia practicar el voleibol, tot i que, al ser un esport que no requeria d'unes grans instal·lacions, doncs com tots sabem consisteix a fer passar la pilota al camp contrari per damunt d'una xarxa col·locada transversalment al mig de la pista, xarxa que en molts dels casos es podia substituir per una simple corda, s'ha seguit practicant en major o menor mesura.
Pel que fa a la modalitat de volei platja, dins la primera dècada del segle XXI, el Club Natació Banyoles, empès per un grup de socis practicants d'aquest esport, va posar a la seva disposició una pista de sorra on practicar-l'ho, essent d'aquesta manera i durant unes quantes temporades un més dels esports practicats en aquesta entitat.

Bookmark and Share