Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... LA PETANCA

COM VA COMENÇAR ... LA PETANCA

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.269, mayo 2022, p.48.

La veritat es que a nivell competitiu, la presencia d'aquest esport a la nostra ciutat no passa de ser merament anecdòtic, concentrant-se la major part de referències als anomenats concursos internacionals que es varen dur a terme durant la segona part de la dècada dels anys setanta del passat segle XX coincidint amb les festes d'agost.

A un primer concurs dut a terme l'any 1974, a la llavors plaça Espanya, li va seguir el 1976 el «II Concurso Internacional de Petanca», en el que varen prendre part clubs de Marseille, Nimes, Carcassonne, Perpinyà, Salt i Banyoles, entre d'altres. L'any següent, un nou concurs per les mateixes dates, però aquest cop amb el nom de «Trofeu Castañer» va fer que s'acostès a la plaça, segons deia la Revista de Banyoles del mes de setembre, «molt de públic interessat per aquesta modalitat esportiva no gaire corrent a nostra ciutat».

La veritat és que eren més els estiuejants estrangers els n'eren assidus practicants d'aquest esport, tot i que segons sembla, o si més no així ho reflectia la Revista de Banyoles del mes d'agost de 1983, a la nit d'estiu no eren francesos ni belgues sinó «banyolins que s'han aficionat aquest joc se'ls pot veure a la nit jugant a la plaça». Pot ser que sí que fos cert i que a poc a poc fossin els locals els que comencessin a aficionar-se a jugar-hi, però sempre des del punt de vista més lúdic que no pas competitiu, essent al final el Casal d'avis qui va agafar el testimoni d'aquest esport, organitzant el mes de juny de 1987 els «Campionats provincials de jocs de taula», entre els que hi havia la petanca, i que es va fer a la plaça. I va ser també dins d'aquesta dècada, concretament els mesos de març i abril de 1988 que al passeig Dalmau, organitzat per la Federació Gironina de Petanca, es varen organitzar uns «Campionats Provincials».

Aquest grup d'aficionats de finals dels 80, que participaran en diferents tornejos sota el nom de Banyoles, seguiran practicant a la plaça Pau Casals però en unes condicions força deplorables, fins que finalment varen aconseguir que l'ajuntament arrangés terreny i construís tres pistes de petanca, tot just davant del Casal de la Gent Gran, las quals varen ser inaugurades el dia de Sant Jordi de l'any 1991. Aquestes noves pistes varen portar a una revifalla d'aquest esport, de tal manera que l'any 1993 es va crear el Club Petanca Banyoles.

Bookmark and Share