Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... ESQUÍ ALPÍ

COM VA COMENÇAR ... ESQUÍ ALPÍ

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.270, juny 2022, p.58.

Era als anys seixanta quan Banyoles va ser descoberta per un col·lectiu de gent que varen convertir l'estany en camp base del seu esport favorit: l'esquí nàutic. un esport que en la seva major part era practicat per esportistes que provenien de l'esquí de neu. I això va fer que es comencessin a organitzar proves combinades entre aquestes dues disciplines, i que al llarg d'un mateix dia es duien a terme a la neu de les muntanyes de La Molina i les aigües de l'estany de Banyoles.

Ara bé, hi havia un petit handicap pel que fa a la pràctica d'aquests dos esports, i es que, econòmicament, eren quasi bé privatius per la major part de la població, tret d'alguns joves aficionats a la muntanya, que practicaven l'esquí de neu pel seu compte, però sense pertànyer a cap Club d'esquí en concret, ja que encara tindrien que passar uns quants anys per que es decidissin a crear un club.

Això passaria el 1972. El mateix any que Paquito Fernandez Ochoa aconseguia la medalla d’or, en la modalitat d'eslàlom, als Jocs Olímpics d'Hivern de Saporo, a Banyoles, concretament el dia 29 de març, es creava, de la mà d’en Pere Lluís Lavall, la Secció d’Esquí del Centre Excursionista de Banyoles, inscrivint a la federació corresponent els 25 noms necessaris per tal de ser reconeguts oficialment.

A poc a poc, el nombre d’afeccionats va anar creixent, de la mateixa manera que van anar augmentant les participacions en competicions, tant de caire provincial com regional; però el fet de que la direcció de l'entitat muntanyenca entengués l’esport d’una altra manera, defugint la seva vessant competitiva, va fer que poc a poc s’anessin deslligant de la mateixa i formessin una associació pròpia, tal i com informava el propi president del Centre Excursionista a l’Assemblea del 25 de juny de 1975.

I es que de fet, l'any anterior havia nascut el Banyoles Esquí Club, essent el seu primer president Joan Tarradas, que amb els dotze anys que va estar-hi al capdavant va portar el Club a assolir una xifra de socis que ratllava els 700, convertint-se d’aquesta manera en el tercer club de la ciutat en número d’associats. L'èxit d'aquest augment de socis cal buscar-ho en la gran quantitat d'activitats que al llarg d'aquest anys es varen dur a terme: cursets per les vacances de Nadal i Setmana Santa, per a menors de 14 anys; proves socials; proves provincials i regionals; cursets de perfeccionament,...

Quan va deixar la presidència, va agafar el relleu Angel Dutras, que va ser qui va dotar al Club de l'actual seu social a Can Quim del Rec, i va potenciar un equip de competició, amb gent jove que va obtenir molts bons resultats.

Actualment, aquest esport que durant anys va estar considerat un esport d'elit, s'ha consolidat dins la ciutat, a la vegada que, com a Club, s'han apropant no tant sols a altres entitats, sinó també a la població, tant de Banyoles com de la comarca.

Bookmark and Share