Artículos - Deportes

COM VA COMENÇAR ... EL SURF A VELA

COM VA COMENÇAR ... EL SURF A VELA

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.267, març 2022, p.58.

L'anomenat surf a vela, o el que és el mateix, el windsurf, va néixer a les costes de Havaii als voltants del 1976, arribant a Banyoles dos anys més tard de la mà de Jordi Muñoz, el qual, juntament amb el seu germà Ferran, van demanar el mes de febrer de 1980 autorització a l'Ajuntament de Banyoles per a la creació d'una escola de «planxes a vela». Un cop concedit el permís, aquell mateix any, davant mateix de can Morgat, es va posar en marxa una escola de windsurf coneguda per el «Drac Màgic», que l'any 1981 s'anunciava a la revista banyolina El Bagant dient que «dona classes a tothom des de les 12 fins a les 7 de la tarda. La quota de l'aprenent es de 5.000 pessetes i li serveix fins adquirir el bàsic per a ser un bon practicant».

Aquesta escola, que funcionava durant l'estiu, i que estava «degudament autoritzada per l'Ajuntament», depenia des del mateix moment de la seva fundació del Club Natació Banyoles, el qual ja l'any 1980 per les festes de Sant Martirià ja va organitzar la «I Regata de Sant Martirià de Surf» i que es va dur a terme fins el Sant Martirià de l'any 1985. Aquesta prova, que el primer any ja va comptar amb 42 participants, consistia a donar voltes a un recorregut marcat per tres balises.

La nova secció va néixer amb molta empenta, i els seus responsables fins i tot van reparar una vella llanxa de fusta, que havia servit per a practicar l’esquí nàutic i que s’havia cremat. La «nova» barca serví per traslladar el material (que guardaven al Club, sota la torre construïda l’any 1971 en motiu del campionat del món d'esquí nàutic) i als esportistes a l'altre costat de l'estany on practicaven aquest esport entre la nomenada «platja dels Estudiants» i Can Cisó.

Tot i que es varen seguir fent cursets de promoció i fins i tot estades esportives de la Direcció General de l'Esport de la Generalitat, l'any 1986, l'Ajuntament de Banyoles va posar a subhasta pública l'escola per un valor de cent mil pessetes anuals, especificant en la convocatòria que les condicions economico-administratives per a l'adjudicació de les instal·lacions s'emmarcaven dins del conveni que existia entre el Consistori i el Club Natació Banyoles. Finalment la subhasta va quedar deserta i per això s'acordà que «durant to l'any 1986 només resta autoritzada la pràctica del windsurf als socis del CNB». L'escola va seguir funcionant els estius, essent el Patronat Banyolí de l'Esport qui organitzava cursets d'aprenentatge i perfeccionament, dins de les activitats que es duien a terme per donar a conèixer, als nens que ho volguessin, tots aquells esports que tenien el medi aquàtic com a element fonamental.

I tot i que sobrevisqué al primer Reglament d'Usos de l'Estany, de l'any 1984, que prohibí la motonàutica, no ho va poder fer al de 1992 i la seva pràctica va desparèixer.

Bookmark and Share