Artículos - Entrevistas

JOSEP PUJOLS, REPRESENTANT TERRITORIAL DE L’ESPORT A GIRONA

JOSEP PUJOLS, REPRESENTANT TERRITORIAL DE L’ESPORT A GIRONA

Club Natació Banyoles, revista d'informació al soci
núm.43, desembre 2011, pp.16-17

Va néixer a Vic l'any 1961, ciutat on es va formar en el món del basquet. Als 12 anys va entrar a jugar amb el CB Vic, i als 16 anys ja jugava en la categoria sènior, on com ell mateix reconeix "era el nen de l'equip, ja que hi havien jugadors de fins a 35 anys".
Un cop acabat els estudis secundàris, va anar a Barcelona a estudiar INEFC, on a banda de la llicenciatura va obtenir un màster en Direcció i Gestió Esportiva, i fou en la Ciutat Comtal on parlant amb el que era el seu professor, en Francesc "Nino" Buscató, sobre les seves aspiracions de poder jugar en un equip de millor categoria, aquest li va proposar de fer una prova a l'UER Pineda de Mar (1r B Nacional), equip amb el que va començar a jugar a la següent temporada.
Tot just quan acabà la llicenciatura, el que n'era el seu entrenador a Pineda, en Nando Heras va fitxar per anar a entrenar a Girona, oferint-li a ell la possibilitat d’acompanyar-lo. Acceptà la proposta, però amb la condició de poder trobar un treball relacionat amb la seva recent acabada carrera, i fou així com va entrar a treballar de professor d’educació física en el Centre Montessori-Palau de Girona durant 2 anys.
Amb el Club de Bàsquet Valvi Girona, del que va arribar a ésser-ne el capità, va jugar a segona divisió nacional i desprès dos anys a primera B nacional, aconseguint en l’últim any (1988), l’ascens a la Lliga ACB. Desprès, va tornar a jugar altres tres temporades a Pineda i finalment altres tres, entre Sant Narcís i Santa Eugènia, equip aquest últim amb el que va penjar les seves "botes" a l’edat de 33 anys.
Va ser durant deu anys delegat del Col·legi Oficial de Llicenciats en Educació Física a Girona. Titulat per exercir com a entrenador superior de bàsquet, per la Federació Espanyola de Bàsquet, va entrenar equips de base en diferents clubs i durant dos temporades, fou director esportiu del Club Bàsquet Girona, així com preparador físic al Centre de Tecnificació d’halterofília, des d'on va fer el salt a la Representació Territorial, on va exercir durant 23 anys com a tècnic superior d’esports i des del 23 de març de 2011 n’és el nou representant territorial de l’esport a Girona.

Quina es la funció de la representació territorial? En primer lloc la Representació Territorial es relaciona amb el món de l’esport professional i l’esport amateur, a traves de les diferents institucions: clubs, escoles, associacions esportives, federacions i als ajuntaments. Informa i assessora al ciutadà, promociona i afavoreix l’execució de programes (per ex. El de prescripció d’exercici físic) i activitats esportives, supervisa instal·lacions, gestiona instal·lacions pròpies. Exerceix les funcions de representació delegades per la Secretaria General de l’Esport. Genera activitats de formació adequades a les necessitats del territori. Executa el procediment de registre de professionals de l’esport, així com els processos d’habilitació, acreditació i validació dels tècnics esportius. Donar suport a iniciatives esportives de les entitats, així com als diferents tràmits administratius que han de realitzar: registrar-se com a club, elaboració dels estatuts, els canvis de juntes directives, control de llibres d’actes, etc.

Però també ha dit que assessoren a les persones? Exacte, als esportistes per exemple amb el programa de l'Alt Rendiment Esportiu (ARC), mitjançant els centres de tecnificació com els de Banyoles, Ripoll, Salt i La Molina i també gestionem un Centre Mèdic Esportiu, situat a Hospital Santa Caterina, on es fa el seguiment dels esportistes d’elit. De cares a la població en general, tenim el programa de salut anomenat PAFES (Pla d'activitat física, esport i salut ) adreçat a la població en general per lluitar contra el sedentarisme amb benefici de la seva salut i augmentant així la seva qualitat de vida. És un programa de promoció de la salut des de l’atenció primària mitjançant el consell i la prescripció d’activitat física, tant a nivell d'exercicis, com de rutes o itineraris, i fins i tot es crea un grup de practicants, que en col·laboració amb l’ajuntament, es dinamitza com un grup propi d’activitats dirigides. I, de cares als infants, joves i adolescents, hi ha el pla català de l'esport a l'escola, que promociona l’activitat física i l’esport fora de l’horari escolar i també a nivell competitiu tenim el programa Jocs Esportius Escolars a Catalunya, desenvolupat pels diferents Consells Esportius de les Comarques Gironines.

I a Banyoles concretament? Be, a banda del que ja he comentat i que es aplicable a totes les comarques, específicament a Banyoles, a més del Centre de Tecnificació, gestionem el Centre Català de Rem i en col·laboració amb el Consorci de l'Estany, ajudem al muntatge, desmuntatge i manteniment del camp de regates de rem.

Alguna cosa més? Si, dues més, una es que també assessorem als diferents municipis sobre el seguiment del PIEC (Pla director d'instal·lacions i equipaments esportius de Catalunya) i l'altre seria que disposem d'un pis, a manera d'hotel d'entitats, on les federacions més petites (en poc pressupost) poden tenir una seu, ja que se'ls facilita un espai on poder treballar i atendre als seus clubs.

Estan molt supeditats a Barcelona? Lògicament ells marquen les línies generals d’actuació, i aquestes també incorporen suggeriments o recomanacions de millora aportades des del territori. Nosaltres coneixem el territori i coneixem les necessitats dels clubs, per tant alhora de confeccionar les bases dels diferents programes, tenen en compte les propostes que venen del territori.

Com veu l'esport gironí en aquests moments? Podem dir que te molt bona salut. Actualment tenim una bona xarxa de clubs i desprès de Barcelona i la seva àrea metropolitana, som la següent potencia esportiva de Catalunya. I això es tradueix en resultats, tant a nivell individual, amb campions en taekwondo, curses de muntanya, BTT, piragüisme, patinatge artístic, atletisme, motociclisme, halterofília, natació, salvament i socorrisme, rem..., com a nivell d’equips en esports com per exemple: l’hoquei sobre patins i sobre gel, el bàsquet, el tennis taula, el futbol, el rugbi... I això, vol dir que des dels clubs es fa molt bona feina, optimitzant al màxim els seus recursos per aconseguir els millors resultats.

A nivell subvencions ... ? Be, tot i el moment en que ens trobem, a banda de les subvencions que es donen a les Federacions Catalanes, Consells Esportius i institucions, també subvencionem diferents proves internacionals organitzades a les comarques: com el Triatló a Banyoles, Vela a Palamós, Windsurf St. Pere Pescador, Judo a Girona, Surf de neu a la Molina, Automobilisme a Lloret de Mar, Bike Trial a St. Miquel de Campmajor, etc. I, també a esportistes que participen en proves internacionals, com per exemple el patinatge artístic que enguany participaran al Campionat del Món que es disputa al Brasil.

I per últim, ... parlem del Club Natació Banyoles? És un club que és d’admirar, per que, sorgint d’una iniciativa popular d’uns joves inquiets que volien nedar a l’estany, va saber connectar amb la societat banyolina i fruit d’això és l’amplia massa social de la què gaudeix i que l’ha permès assolir uns resultats extraordinaris en els diferents esports en els què ha participat, alhora que ha esdevingut un motor, primordial en l’organització dels grans esdeveniments esportius que s’han portat a terme a la ciutat de Banyoles.
El Club s’ha caracteritzat, des de sempre, pel seu treball constant i tenaç vers l’esport, així com per les seves ànsies de superació, tal i com ho ha demostrat, recentment, amb la inauguració de la nova piscina coberta que permetrà donar més servei a tots els seus associats, alhora que estic segur que també contribuirà a la millora dels seus resultats esportius.
Felicitar doncs, a tots els socis, directius i treballadors del Club Natació Banyoles, pels èxits que, plegats, han assolit i pels que, estic segur, que en un futur assoliran.

Bookmark and Share