Artículos - Deportes

EL PIRAGÜISME A L'ESTANY

EL PIRAGÜISME A L

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núm.27, desembre de 2007, pg.37.

Moltes vegades, en celebrar un aniversari d'un club esportiu o associació, no tenim en compte que per arrivar a la fundació d'aquest, abans ja s'han tingut que dur a terme diferents tipus de torneigos i esdeveniments que han fet que poc a poc es crees la necessitat d'agrupar tota aquesta gent al voltant d'un ens. Això es per exemple el que va pasar amb la secció de piragüisme del Club Natació Banyoles, que si ve enguany celebra el seu 20è aniversari, no per això ens hem d'oblidar que molts anys abans ja hi havia qui practicaba aquest esport.

Deixant de banda aquelles passejades esportives per l'estany, que gent com la Francisqueta Sarquella (la filla del propietari de la pesquera on el Club Natació Banyoles tinguè la primera seu social) duien a terme amb les seves propies embarcacions allà pels mitjans dels anys trenta del passat segle, tenim que el 27 de maig de 1945, amb motiu de celebrar-se a Banyoles el Primer Campeonato Provincial de Piraguismo, un banyolí, en Jaume Ill, va portar la seva piragua "Katric-Katrac" al tercer lloc de la classificació de la prova individual, en una competició que el va enfrontar a tres contrincants mes, tots ells del GEiEG. D'aquesta manera l'Ill es convertia en el primer medallista banyolí d'aquest esport. A banda d'aquesta prova, se'n va dur a terme una altra, la de parelles, que no va comptar amb la presencia de cap esportista banyolí i els quatre equips van estar del GEiEG.

Aquesta, però, va ser una competició aïllada, doncs tindrien que passar mes de vint anys, concretament fins l'any 1967 per que es tornessin a organitzar un altres campionats de piragüisme, aquest cop el Campionat d'Espanya. Tot i la no presencià d'esportistes locals, aquesta prova va esperonar al aleshores entrenador de natació i waterpolo, l'Albert Stofberg, a crear un equip de piragüisme amb nedadores de l'etapa de la Madame, l'holandesa Bep Van As-Kermeester, i que havien competit en l'equip femení de natació. D'aquesta manera fou com Núria Moner, Neus Moner, Mariona Masgrau i Pilar Planas es van convertir en les pioneres del piragüisme dins el Club Natació Banyoles.

El juliol de l'any 1968, l'estany de Banyoles acollí el campionat d'Espanya de piragüisme i l'embarcació banyolina, debutant en una competició de nivell, aconseguí una medalla de plata en K-4 en la distància de 500 metres. A banda d'aquesta modalitat, també participaren en la categoria de K-2, d'una banda la Neus Moner i la Mariona Masgrau, i de l'altra la Núria Moner i la Pilar Planas.

Quan Albert Stofberg va deixar el Club, el piragüisme no va tenir continuïtat i s'acabà perdent fins que es reprengué a finals dels anys vuitanta, concretament l'any 1987 de la mà de Pere Tarradas. Poc després, s'incorporarien Eduard Routier i José Luis González.

Tot i que aquell primer any, només competiren a nivell amateur, l'any següent ja passaren a formar part de la Federació Espanyola. El 1990 es va organitzar la 1a Mitja Marató de Piragüisme, que va ser concebuda com a regata internacional, i així a estat des de llavors.

L'any 1995 l'estany va acollir la primera Copa d'Espanya de piragüisme; el 1993 el campionat de Catalunya d'hivern, que solia disputar-se sempre a les comarques lleidatanes, i l'any 1999 va tornar a organitzar el campionat d'Espanya, que no s'hi celebrava des de feia mes de 30 anys.

Bookmark and Share