Artículos - Biografias

EL "SENYOR" TARRADAS, UN MESTRE D'AQUELL TEMPS

EL "SENYOR" TARRADAS, UN MESTRE D

Els Colors del Pla de l'Estany
núm.141, setembre 2011 p.48

En Pere, aquest "mestre" amant de fer vetllades i obres teatrals, que convertia les seves aules en improvisats teatres, i que a banda de donar classes a l'escola del poble també impartia classes d'adults, de repàs i de tenidoria mercantil, va néixer a Banyoles el 19 de maig de 1911, i era fill de Miquel Tarradas i Carme Coll. Estudià a l'escola de la Vila que aleshores rebia el nom d'Escola Nacional, amb els mestres Isidre Donada, Maurici Gelabert i Joan Plaja, i en complir els 14 anys, orfe ja de pare, li va plantejar a la seva mare que no volia fer de pagès i que volia fer de mestre. Fou així com l'any 1925 va entrar a l'Escola Normal de Girona, desprès de superar les proves per a cursar la carrera de Mestre de Primera Ensenyança.

L'any 1929, amb la carrera acabada, però degut a que encara era molt jove per exercir, entrà com a ajudant a l'escola de nens de Castellfollit de la Roca, on hi va romandre fins l'any 1931. El mateix anys que es casà a l'església del Remei amb Lluïsa Ferrer i Reig, nascuda el 1911 a can Llapart de Camós, i amb qui va tenir tres fills, tots ells nascuts a Camós, en Joan - que estudià magisteri -, en Miquel (1936) i en Benet (1939), que també va seguir les traces del pare.

El 1932 es destinat a l'escola de nens de Vidreres i a l'any següent aprova les oposicions, però es va quedar sense plaça per la qual cosa el 1934 retornà a l'escola de Castellfollit, fins el 1936, en que demana ésser traslladat a Camós - una escola on no hi havia ni llum - degut a que la seva sogra estava malalta. Començada la guerra, el Comitè d'Orriols (POUM-FAI), el va anar a buscar a l'escola, amb l'intenció d'endur-se'l empresonat pel sols fet de ser amic de la família Gussinyer de Castellfollit, però va intercedir al seu favor el que aleshores n'era l'alcalde de Camós, en Ciset de Can Cases, i el van deixar estar, i va poder seguir exercint fins que, per lleva, el van cridar per anar al front, sent destinat primer al front a Tortosa, i després, com a sanitari, a Barcelona i Girona. El setembre de l'any 1939 fou denunciat per un veí i acusat d'haver inculcat als seus alumnes idees contra la moral i la religió, una denuncia de la que s'en va lliurar gracies als testimonis de famílies d'ex-alumnes, així com de l'alcalde i el secretari municipal.

Va seguir fent de mestre a l'escola mixta de Camós fins que va guanyar plaça a Banyoles, de la que va prendre possessió el 31 d'agost de 1953. Aquí hi romandrà fins el setembre de 1964, en que permutà la seva plaça amb el seu fill Benet, que la tenia a Sant Esteve de Guialbes. Finalment el setembre 1967 torna a Banyoles, fins la seva jubilació, l'any 1979. Va morir el 1984.

Es dona la casualitat que el seu fill Joan també permutà la seva plaça, que tenia a Campdevànol, amb en Joaquim Saurina, que la tenia a Banyoles, de manera que el 1956 entra a exercir també a l'escola de Banyoles ( l'actual Baldiri Reixach). El pare i els dos fills ... i com deia en Joan Solana en un article de l'any 1982 sobre en Pere Tarradas "... durant molts anys, sempre puntuals, al voltant de les nou del matí i de les tres de la tarda, podíem veure tres figures altes, amb un caminar semblant, vestits amb la mateix elegància austera, dirigint-se cap a les escoles nacionals: eren tres mestres amb un sol nom: senyor Terradas ..."

Bookmark and Share