Artículos - Deportes

LES "MEDALLES DE L'ESPORT" AL PLA DE L'ESTANY

LES "MEDALLES DE L

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núms.21-22-23, juny, juliol i agost de 2007

El proper divendres dia 15 de juny, es durà a terme la XXVII edició de la "Medalla de l'Esport de les Comarques Gironines"; una distinció creada, l'any 1980, per la delegació territorial de Girona de la secretaria general de l'Esport, i que reconeix la trajectòria de diverses persones de més de 60 anys que han dedicat la seva vida a l'esport.

Es una manera de reconèixer l'esforç de molts directius, entrenadors, esportistes,... que han estat sempre al peu del canó, però que pels motius que sigui en la seva major part no han fet mai un podi, ni han fet una gran marca, ni una gran gesta, però que sens dubte, i el que di que es segur, es que els que ho han aconseguit, no ho haguessin fet sense aquestes persones.

Es per això, que en aquests tres articles, voldria fer un repàs a tots els guardonats del Pla de l'Estany. Uns hi han nascut, els altres hi han fixat la seva residència, però tots ells han dedicat la seva vida a l'esport i a fer que els demès en podessin gaudir.

Començant pel primer guardonat, l'any 1980, tenim l'Esteve Boschmonar, un home vinculat al Club Natació Banyoles i a la natació, participà en la I Travessia de l'Estany i en fou el primer president d'aquesta entitat en la seva segona etapa.

L'any 1982 el guardonat fou l'Anton Prat, nedador, entrenador i juntament a Sanchez Babot, "alma mater" de la Travessia. Vinculat al CNB i tambè al Centre Excursionista de Banyoles, en fou president d'ambdues entitats.

L'any següent, el 1983, tenim l'Anton Freixas, relacionat amb el mon del billar, fou president del Club Billar Banyoles i delegat provincial de la Federació Catalana d'aquest esport.

El 1985 la guardonada fou la Dolors Tarradas, una persona molt activa en el mon esportiu, practicà la natació i el ciclisme, va estar vinculada a les seccions d'esquí i muntanyisme del Centre Excursionista de Banyoles, també formà part de l'equip femení del Basquet Banyoles.

El 1986 en foren dos les persones que van rebre aquesta distinció: el crespianenc Pere Peracaula, membre actiu del Club Ciclista Banyoles, l'any 1941 participa per primer cop en una cursa oficial de ciclisme a Banyoles; i en Lluís Julià, un esportista polifacètic, jugador internacional de handbol, campió de Catalunya d'atletisme, jugador de basquet,... i que a partir dels any 60 va ser l'entrenador oficial del CNB on va impartir classes d'educació física alhora que es feia càrrec també de les seccions de natació, waterpolo, rem, handbol i atletisme.

En Llorenç Castañer, que en fou reconegut l'any 1988, fou l'altra cara de la moneda: la del directiu. De jove, afeccionat al futbol, però com a espectador, formà part de la junta directiva del R.C.D.Español i va estar un dels impulsors en l'estructuració legal del futbol afeccionat a l'estat. A partir de 1955 es vinculà al Club Natació Banyoles, d'on en fou president mes de vint anys, i sent uns dels artífexs de la construcció de l'edifici dels anys seixanta i de la celebració dels JJOO a la nostra ciutat.

El 1989 li va tocat el torn a Joan Bayod, de Cornellà del Terri, campió provincial d'escacs, vicepresident de la Federació Catalana d'aquest esport i creador de l'Open Girona d'Escacs.

Serà el 1990 el torn d'una poli-esportista, l'Agnès Masgrau, com a nedadora participà en diversos campionats estatals a la vegada que ha fet diverses travessies de l'estany, també ha format part de la Selecció Provincial de Basquet arribant a disputar un campionat estatal i per últim ha estat involucrada en la formació d'un equip de Handbol, amb qui va disputar també diferents campionats a nivell nacional.

Seguint amb la relació d'esportistes que han rebut la "Medalla de l'Esport de les Comarques Gironines", arribem a l'any olímpic, el 1992, i aquest any serà un futbolista el premiat, en Benjamí Telechea, un home que dedicà tota la seva vida a aquest esport, primer com a jugador arribant a militar en primera divisió amb el Sabadell, el Lleida i el Tetuan; i desprès com a entrenador de diferents equips: Olot, Castellfollit, Anglès, Banyoles (tres temporades, una amb el primer equip i dos amb els juvenils), L'Escala i Girona.

I seguint amb el mateix esport el 1995 li tocarà el torn amb en Maurici Duran, de Camós, un home que venia del món de pagès i que arribà a ser procurador en Corts a Madrid; president de dos equips de futbol emblemàtics: el C.D.Banyoles i el Girona F.C. fou promotor del futbol femení a la província i essent president del Banyoles va dur a terme la construcció del Nou Estadi, va instaurar el "Torneig de l'Estany" i va catalanitzar el seu nom. El mateix any també serà mereixedor d'aquest reconeixement l'Angel Martín, també per la seva dedicació al mon del futbol; directiu de l'Agrupació Esportiva Cornella, de la que en fou fundador, i del Club Deportiu Banyoles, fou també delegat juvenil d'ambdues entitats i col·laborà activament amb el Patronat Banyolí de l'Esport, sobretot en la promoció i organització de l'esport escolar.

L'any següent li arriba el torn amb en Joaquím Brugué. jugador de futbol a la dècada del quaranta, la temporada 1948/49debuta en el C.D.Banyoles (club del que va arribar a ser-ne president) i tres any mes tard fa el gran salt entrant a jugar , com a defensa, en el primer equip del F.C.Barcelona.

El 1998 arribarà el reconeixement per en Josep Duran, en la seva etapa de juvenil, es dedicà al futbol i durant una dècada fou directiu del C.D.Banyoles, desprès encamina les seves passes primer cap el mon del basquet, on com a jugador federat aconseguí 2 campionats provincials i tal i com va fer en el futbol, s'implicà en la directiva de basquet Banyoles; mes tard creà un equip d'atletisme i guanya un campionat provincial fet que li va comportar disputar el Campionat Nacional. Arribats a l'any 1950 comença a practicar el tenis, essent-ne un dels promotors de les actuals instal·lacions del Club de Tennis Banyoles, una entitat a la que es va vincular de ple, tant com a directiu que en fou, com a jugador i capità del primer equip.

Ja al tombant del segle passat, concretament el 1999, qui rebrà el guardó serà en Narcís Hostench, considerat un dels millors nedadors dels primers anys de la postguerra, amb 12 anys pren part en la I Travessia de l'Estany, l'any 1946, com a cadet es proclama campió de Catalunya de fons i durant anys manté el títol de Campió Provincial de Gran Fons, a mes a mes i sempre amb el colors del Club Natació Banyoles, pren part en una gran quantitat de proves de natació.

Encetem el 2000 amb dos esportistes, l'Enric Tubert, vinculat des de molt jove al món del rem, l'any 1958, com a juvenil participa al primer Campionat d'Espanya de "ioles" de categoria juvenil organitzat pel Real Club Mediterràneo de Màlaga; durant mes de quaranta anys a seguit practicant aquest esport , i l'any 1999 amb motiu del Campionat d'Espanya Veterà celebrat a Sevilla va fer-ho amb la mateixa tripulació d'aquell llunya 1958 (juntament amb ell remarà un altra guardonat -2001-, en Benet Tarradas). L'altra esportista de l'any es en Joan Gutierrez, delegat provincial de Tir Olímpic l'any 1965, fou el fundador del Club de Tir Olímpic de Girona i un dels promotors de la creació del Polígon de Tir "La Devesa", una instal·lació que farà que a la llarga els tiradors gironins siguin reconeguts arreu.

Ens endinsem ja en el segle XXI, començant per l'any 2001 en que s'homenatjà un altra camosí, en Joan Massanas, impulsor del F.C.Camós, club del que en serà president durant mes de dues dècades, promotor del futbol base, aconsegueix, que es pugui disposar d'un camp de futbol municipal i que l'any 1985 aquesta entitat sigui escollida com una de les millors entitats esportives de les comarques gironines. I també aquest any es reconeix en Ramon Sarquella, cofundador l'any 1950 del Grup Excursionista Banyoles i uns anys mes tard del Centre Excursionista de Banyoles, entitat a la que ha estat molt vinculat, tant com a directiu com a esportista, sent-ne vocal de muntanya en forces ocasions.

El 2002 tenim en Benet Tarradas, jugador de l'equip infantil de futbol de la JACE, passà desprès al juvenil del C.D.Banyoles, arribant a esser preseleccionat per la Federació Catalana de Futbol i acabant la seva etapa com a futbolista el 1961 amb el Girona F.C.; l'any 1958, com a remer, forma part de la tripulació de la "iola" que disputa el primer campionat d'Espanya, mes tard entra a formar part de la junta directiva del C.N.Banyoles, entitat a la que restarà vinculat durant molts anys, tant en càrrecs directius com a organitzatius.

El 2003 li toca el torn a dos homes molt actius, en Joan Pujol, practicant de diversos esports: voleibol, atletisme, handbol i basquet, membre fundador del Club Basquet Banyoles, del Club Bàsquet Guèmol de Banyoles i de l'Escola de Bàsquet de Cornellà de Terri; n`ha set president i entrenador i ha estat premiat tant per la Federació Gironina de Basquet com per la Federació Catalana de Basquetbol; i l'altra esportista es en Joan Banal, jugador de futbol amb el C.D.Banyoles, entitat de la que n'ha set president i vicepresident, fou fundador del Club Hípic Banyoles i promotor del Club Handbol Banyoles.

L'any 2004 li arriba el torn amb en Fidel Martí, remer i un dels corredors del CN Banyoles que els anys 60 competien en les curses que s'organitzaven per les comarques gironines; soci fundador de l'Associació d'Amics de l'Aventura, que organitzà durant uns anys la marxa dels 100 km., ha participat en diferents edicions de la Marató des Sables al desert del Sàhara.

L'any passat, també seran premiats dos esportistes, l'Emili Rodriguez, de Cornellà del Terri, que ha estat de sempre lligat al món del handbol, esport en que el que s'inicià l'any 1955, arribant a jugar en Primera Divisió; entrenador nacional el 1973, fou escollit millor entrenador gironí de la temporada, ha publicat diversos articles i ha set regidor al seu ajuntament i conseller d'esport del Consell Comarcal del Pla de l'Estany. L'altra esportista guardonat fou en Narcís Vicens, de Vilamarí, remer en actiu durant mes de tres dècades, també fou atleta, arribat a quedar tercer per equip en la Jean Bouin. L'any 1965 fou considerat el millor esportista del C.N.Banyoles i l'any 1971 forma part del vuit que guanyà per primer cop el campionat d'Espanya de rem. Ha set delegat de la secció de rem i delegat provincial del mateix esport.

I per últim, enguany, el guardonat ha estat l'Anicet Roura, un esportista de vocació tardana. Col·laborà molt activament en la secció de natació del Club Natació Banyoles així com en el Patronat banyolí de l'esport i en especial en el foment de l'esport escolar; a final dels anys vuitanta s'implica en el món de la triatló essent un dels creadors de la secció de Triatló del Club Natació Banyoles, mes tard forma part dels fundadors de la secció d'atletisme del mateix club; promotor del Cros d'atletisme i de la Mitja Marató del Pla de l'Estany, ha participat en diferents raillies i curses de muntanya, així com en mes d'una trentena de maratons.

Bookmark and Share