Artículos - Deportes

LA PRIMERA TRAVESSIA A L'ESTANY DE BANYOLES

LA PRIMERA TRAVESSIA A L

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núm.30, març de 2008, pg.35

L'any 1944, un soci del GEiEG, nedador de llargues distàncies, anomenat Felip "Pipe" Sanchez Babot, va tenir la idea d'organitzar una prova de resistència de natació a l'estany de Banyoles. Per tal de dur a terme aquest projecte es va dirigir a l'Ajuntament de Banyoles, presidit en aquella època per en Francesc Xavier Prat, per tal de exposar-li la idea. Tot i que al començament aquest va estar-hi reticent, al final va cedir davant la insistència d'en Sànchez-Babot, que assegurava una i altra vegada que amb mitja hora o tres quarts haurien enllestit la prova. Tot i que en honor a la veritat, s'ha de dir que va haver-hi un altre factor que el va convèncer, i aquest no fou un altra que el seu propi fill, l'Anton Prat, que en aquells moments entrenava un grup de joves nedadors banyolins a la zona dels actuals Banys Vells.

En unes notes manuscrites pel mateix Pipe podem llegir: "...por iniciativa de la sección de natación del GEiEG con colaboración del CN Bañolas ..... el GEiEG con su afan de propagar la natación ha encontrado en la simpatica villa de Bañolas un ambiente adecuado, siendo aceptada su iniciativa, con verdadero entusiasmo por parte de sus autoridades y aficion. Así Bañolas con su pintoresco Lago será el escenario que cada año en el 3er Domingo de Septiembre, se disputaran los tritones provinciales su supremacia en Gran Fondo...".

En un primer moment la prova estava prevista a 1500 m i tenien previst participar-hi, a mes a mes dels organitzadors, el C.N.Barcelona i el C.N. Terrassa. Al final, però, desprès d'estudiar el recorregut amb l'Anton Prat es va decidir que la prova seria de 2000 metres en una competició que el propi Sanchez-Babot considerava com "una prueba muy dura, ya que pruebas de 2000 m. solo se disputan en agua salada". Sigui per l'ampliació del recorregut o per alguna altra causa, el cas es que el 17 de setembre de 1944, prenien la sortida de la "1ª Travesia (a Nado) del Lago de Bañolas. 1er Campeonato Provincial Gran Fondo", només esportistes del GEiEG i del Club Natació Banyoles.

El GEiEG va presentar a la competició "el equipo de fondistas al completo", en total 11 nedadors; mentre que el Club en va inscriure 7 (Xavier Prat, Narcís Hostench, Corominas I, Corominas II, Octavi Gratacós, Malagelada i Esteve Boschmonar).

Desprès de fer un "Aviso al pueblo de no obstruir a los nadadores" es donava la sortida, a les dos quart de dotze del matí, havent donat una avantatja de 5 minuts als infantils. En Narcís Hostench en una entrevista feta l'any 1955 es referia així a la sortida "tomamos la salida, entre juncos y barrizales." i es va disputar "desde la margen de Lió a las inmediaciones de la pesquera "Santa Rosa", entre els Desmais y el Paseo Dalmau".

Dels 18 nedadors que van prendre la sortida, en varen arribar 16, doncs es van retirar dos gironins. El primer classificat, i guanyador absolut de la prova fou en Felip Sanchez Babot, que va fer un temps de 36 minuts i 46 segons. El primer local, i setè de la general, fou en Xavier Prat, amb un temps de 42 minuts 45 segons i el primer infantil del Club, en Narcis Hostench, la va fer en 47 minuts i 20 segons.

En acabar la prova, es van repartir trofeus als onze primers classificats i medalles a la resta.

Bookmark and Share