Artículos - Deportes

L'ESQUÍ NÀUTIC

L

El Mirador. La revista del Pla de l'Estany
núm.14, novembre de 2006

L'any 1957 una delegació del Club Natació Banyoles es va desplaçar a Arenys de Mar per assistir al Campionat d'Europa d'Esquí Nàutic. Posats en contacte amb el periodista i impulsor d'aquest esport a Catalunya, Andreu Marcè Varela, varen poder veure de primera mà les excel·lències d'aquest esport i de les avantatges que podria portar pel Club i per la Ciutat. Es per aquest motiu, que per la setmana de Sant Joan de l'any següent, i aprofitant que es duien a terme a l'estany els Campionats d'Espanya de Rem, es desplaçaran a Banyoles, per dur a terme una exhibició, John Gregory, campió de Marroc; Jaime Benet Sixte, campió de Mèxic i Francisco Quintana, campió nacional.

L'èxit d'aquesta exhibició fou tal, que l'any següent ja es va dur a terme el Campionat de Catalunya, amb la participació, d'entre d'altres, del jove esportista Joan Antoni Samaranch, que amb el pas dels anys tindria una gran relació amb el Club i del que esdevindria Soci d'Honor.

A partir d'aquest moment l'èxit de l'estany va estar assegurat i es van començar a dur a terme proves tant nacionals com internacionals. El 1961 el Campionat d'Europa i del Mediterrani; dos anys mes tard un altre Campionat d'Europa en categoria júnior d'eslàlom que va guanyar un jove Víctor Palómo. Un home que any mes tard, el 1969 es proclamaria campió del Món a Copenhaguen i que el 1976 ho tornaria a repetir, però aquest cop en una disciplina ben diferent, en els 750 cc. de motociclisme.

Encara que el moment culminant arribà entre l'11 i el 20 de setembre de 1971 en que es va dur a terme el Campionat del Mon, el de la "Rana Rita" com tothom l'anomenà, en referència a la mascota que s'havia escollit.

Va ser un espectacle irrepetible, es van desplegar mitjans de comunicació de tot el mon: des dels nord-americans, passant per la BBC anglesa fins arribar a TVE que va retransmetre per primera vegada, pel Canal Mundovisión, les belles imatges dels salts dels esquiadors. A nivell tecnològic l'empresa suïssa de rellotges Longines estrena un nou sistema de mesuratge que permetia que en pocs segons sortís en un marcador electrònic la distància que havien saltat els esportistes.

Aquest esdeveniment també va servir perquè l'Ajuntament, juntament amb el Club fessin pressió davant del Govern Civil per que s'arrangessin els accessos a l'estany i aconseguir l'obertura del Passeig Mossèn Constans.

Arrel d'aquest campionat, l'esquí nàutic aconseguí una gran implantació a l'estany, amb la presencia constant de seleccions d'arreu del món. Les llicències augmentaren i la qualitat dels esportistes del Club també, arribant a l'any 1983 a quedar classificats en segon lloc en el ranking espanyol. Mentre es seguien duent a terme proves de tots tipus, des de Campionats de Catalunya i estatals, fins a proves com el "Gran Premio Lago de Bañolas" o el "Gran Premio Internacional de Pies Desnudos" fins a diferents critèriums internacionals.

L'ultima gran prova duta a terme va ser l'any 1984 en que es va disputar un altre Campionat d'Europa Júnior. Fou el mateix any en que el Reglament d'Usos i Activitats de l'Estany prohibí la pràctica de la motonàutica, tot i que en el referent a l'esquí nàutic només es va adoptar una primera mesura que fou la de limitar a dues les motores que circulessin a la vegada. Però la pràctica d'aquest esport ja tenia el dies comptats, i això es va produir definitivament l'any 1992, en que el nou reglament prohibí expressament la pràctica del mateix.

Bookmark and Share