Artículos - Deportes

L'ESPORT PER FESTES DE SANT MARTIRIÀ

L

El Punt Avui
dissabte 22 d'octubre de 2016

A Banyoles, a la missa solemne, balls, «pasacalles» i focs d'artifici, que es duien a terme per les festes de Sant Martirià, es varen anar afegint, amb el pas dels anys, les obres teatrals, el circ, el cinema,... i l'esport, tot i que s'ha de dir que moltes vegades eren competicions que formaven part del calendari esportiu anual, però que si ens centrem només en les competicions organitzades exclusivament per aquesta festa trobem que la primera vegada que s'hi inclou una d'elles va ser el 1887, en que es varen disputar cinc regates de rem entre diverses tripulacions locals.

Tres anys més tard, el 1890, es demana permís per instal·lar en una pesquera, durant les festes, un «tiro de gallinas, patos y demas aves» afegint que es faria servir una «escopeta de las llamadas de salón» per tal de que els projectils no arribessin a la riba del davant. Va ser un esport que als anys vint encara es duia a terme i que com deia una persona que l'havia practicat «d’esportiu potser no n’era molt, però divertit sí». I encara dins del món animal, trobem que per festes del 1900, la premsa publica que «tendrá lugar el domingo por la mañana una riña de gallos [...], i que en les de 1910 ja apareix la pesca.

També han tingut protagonisme el ciclisme i el motorisme. El primer, en forma de voltes a l'estany o al llarg d'un circuit, i el segon, en forma de gimcanes o de circuits de moto-cros. I sense deixar el món del motor, esmentar l'aeromodelisme, que a mitjans dels anys setanta, amb l'arribada dels avions de radiocontrol, va encuriosir el públic.

Dins dels esports que fan servir pilotes, tenim el futbol, que fa la seva aparició a la dècada dels quaranta, el basquet, que ho fa el 1952 i el tennis, que ho fa l'any 1960. I desprès trobem, tot i que molt puntualment, un seguit d'esports com el billar, els escacs, el futbolin, el mini-golf i la petanca.

Pel que fa als esports aquàtics, a la natació se l'esmenta l'any 1970; quatre anys més tard, el waterpolo, i el 1980 un esport que a més d'una persona li pot estranyar, però que també ha tingut el seu protagonisme: el surf.

I ja per acabar podem parlar a finals dels anys setanta de la hípica; dels anomenats esports rurals, com l'estirada de corda i diverses probes relacionades amb la pagesia, a començaments dels noranta, i molt darrerament el piragüisme i l'atletisme.

De totes elles, avui en dia sobreviuen les que es celebren al Club Natació Banyoles, essent la més veterana la Travessia de Sant Martirià, que enguany arriba a la 59ena edició.

Bookmark and Share