Artículos - Deportes

L'AIGUASALUT, UNA ACTIVITAT SUAU PER A TOTES LES EDATS

L

Club Natació Banyoles, revista d'informació al soci
núm.44 abril 2012, p.20

Crec que quan sentim parlar d'aiguasalut, i a mi és al primer a qui li passa, pensem en una activitat dirigida a gent gran amb problemes de salut. Res més allunyat de la realitat. I per això vaig voler parlar, per què m'ho expliqués, amb la Patrícia Cesar, la Patri, aquesta cordovesa nascuda a Montilla ara fa trenta anys, i establerta a Banyoles d'un temps ençà, i que al Club es troba tal i com dirien a la seva terra "como pez en el agua", i mai millor dit, doncs no crec que passi un dia en que no estigui en contacte amb la piscina i per extensió amb l'aigua.

Relacionada des de sempre amb el món de la natació, va estudiar INEF a la Universitat de Granada, on es va interessar per les activitats dirigides dins de l'aigua, per la qual cosa, en acabar els seus estudis universitaris, va fer diversos cursets per tal de completar la seva formació i especialitzar-se en activitats com l'aiguagim i l'aiguasalut. Aquesta segona activitat, és de sobres coneguda de tal manera que en quan ens diuen aquest nom ja veiem un grup de gent saltant i ballant dins de l'aigua, al ritme d'una música, més o menys discotequera. Per contra quan diem aiguasalut sembla com si de volta arronséssim el nas i, com deia al començament, penséssim en gent gran deixant-se acaronar per l'aigua. I la veritat, tal i com la Patri ens ho explica, no és aquesta. És una activitat dirigida tant a gent jove com a gent gran, on es treballen, arribats el cas, aquells elements que pel motiu que siguin ens impedeixen portar una vida normal: mal d'esquena, mal de genolls, manca de força a les mans, problemes en el caminar, artritis, artrosis, etc. mals que no tenen per que ser crònics, sinó que poden ser conseqüència d'un accident, d'una caiguda, o senzillament d'una mala postura.

Per aquest motiu, per a dur a terme aquesta recuperació, l'aiguasalut es basa en dos conceptes: un a nivell esportiu i un altre a nivell psicològic. En el primer es treballen factors com la força, la resistència, l'amplitud de moviments o l'equilibri, mentre que en el segon, s'intenta que aquesta recuperació física repercuteixi en un augment de la nostra confiança envers a nosaltres mateixos i en conseqüència envers a aquest tipus d'exercici, com per exemple el benefici aconseguit un cop es supera aquell primer pas de no poder obrir un armari per agafar un got, el cordar-se les sabates o el pujar a un segon pis sense aturar-se a "agafar una mica d'aire". Uns exemples aquests, de la nostra vida quotidiana, que tot i que semblin una "tonteria" ens amarga el dia a dia i que amb la deguda teràpia es pot més o menys solucionar, depenent evidentment del grau de lesió al que s'hagi arribat.

L'aiguagim es tonificació amb música, i l'aiguasalut és també tonificació, però sense música i molt més suau. De fet, molts dels exercicis són els mateixos en les dues activats, però amb la diferència que en la segona són més relaxats.

La gran avantatge que avui en dia tenim al Club és que en la nova piscina exterior, al no tenir tanta fondària com en la interior, ens permet estar drets, sense fer esforços suplementaris intentant mantenir la flotabilitat, tal i com passava abans en la piscina interior, que si bé per alguns tipus d'exercici no comporta cap problema, sí que ho fa per aquest tipus d'activitat. I això es un valor afegit, doncs per fer aiguasalut, no cal saber nedar, sinó tant sols ganes de fer una activitat física suau.

Bookmark and Share