Artículos - Deportes

HOMENATGE ALS ESPORTISTES OLÍMPICS DEL CLUB NATACIÓ BANYOLES

HOMENATGE ALS ESPORTISTES OLÍMPICS DEL CLUB NATACIÓ BANYOLES

Revista del Club Natació Banyoles. Revista d'informació al soci
núm.28, juliol de 2006

Tots coneixem a grans trets la historia del nostre Club. Que fou fundat l'any 1925; que fa més de seixanta anys que es fa la travessia de l'estany; que va organitzar el mundial d'esquí nàutic de la "Rana Rita"; que s'han dut a terme diferents proves de rem, algun mundial i, fins i tot, uns Jocs Olímpics. Bé, com deia, això ho sabem tots, però, que més en sabem? Que podem dir del nostre Club, que ens diferenciï dels altres? Que els podem ensenyar que els deixi bocabadats? Doncs, jo us en faré cinc cèntims en un moment: aquest club, que té més de 10.000 socis i que esta situat en una comarca de 25.000 habitants, ha organitzat al llarg de la seva historia, deixant de banda els múltiples campionats autonòmics, estatals i nacionals, diferents campionats esportius d'àmbit internacional: l'any 1961 es van dur a terme els Campionats d'Europa d'Esquí Nàutic. Anys més tard, en el mateix esport es van organitzar el Campionat del Mediterrani, el 1966, i el Campionat del Món, l'any 1971, el que tothom recorda pel nom de la seva mascota: la "rana Rita". El 1966 se celebra el Campionat del Món de Motonàutica i el 1985 el Match des Sèniors de Rem, que obrirà les portes a ser la subseu de rem en els Jocs Olímpics de Barcelona, de 1992. Aquesta nominació va fer que l'any 1991 s'organitzés, i al mateix temps servís com a prova test, el Campionat del Món Juvenil de Rem.

Darrerament, l'estiu del 2004, es va dur a terme el Campionat del Món Juvenil i Sènior de Rem, i Banyoles ha estat escollida recentment com a seu del proper Campionat Europeu Universitari de Rem de l'any 2007.

I no he acabat, perquè a aquest reguitzell de proves organitzades, hi hem d'afegir que, fruit d'aquesta trajectòria, d'entre els nostres esportistes, han sorgit 23 olímpics: Joaquim Pujol (que va ser el primer olímpic gironí), Josep Pujol, Filibert Marcó, Miquel Solano, Angel Urrutia, Salvador Verges, José Manuel Bermudez, Isidro Luis Martín, Josep Pardas, Luis Miguel Oliver, Manuel Vera, Julio Oliver, Juan Solano, Jesús Gonzalez, Fernando Climent (que juntament amb el seu company Luis Lasurtegui va ser la primera medalla olímpica aconseguida en rem), Luís Arteaga, Xavier Viñolas, Andreu Canals, Carles Front, Josep Robert, Jordi Quer, Teresa Mas de Xaxars i Mario Arranz.

No està gens malament per a un Club a qui més d'un anomena de "províncies", no en pla despectiu, sinó per fer referència al fet que és un club de segona. Doncs bé, més d'un voldria tenir el nostre currículum: 23 olímpics i l'organització de 8 proves internacionals en tres esports diferents, i d'elles uns Jocs Olímpics. Creiem que ha arribat el moment de fer valer el nostre patrimoni, d'explicar i donar a conèixer que i qui som. Que som un Club amb una llarga trajectòria esportiva, però que també som un Club amb un gran futur, com ens ho demostren els darrers èxits aconseguits, a nivell internacional, en Piragüisme i en Salvament i Socorrisme.

És per això que estem preparant, per al proper mes d'octubre i coincidint amb les testes de Sant Martirià, un HOMENATGE ALS OLÍMPICS DEL CLUB.

Volem ter un acte senzill, un acte que per una banda serveixi per recuperar la nostra memòria esportiva i també serveixi per explicar a tothom, i permeteu-me parodiar una frase d'un altre club, que el CLUB NATACIÓ BANYOLES es més que un Club.

Bookmark and Share